Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Minder faalkosten, optimalisatie van eindproduct en langere levensduur

NBVT tevreden over introductie van nieuwe concepten

Begin dit jaar introduceerde de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten (NBVT) de drie concepten, als vormen van compleetheid waarin houten gevelproducten worden geleverd. Daarmee werden de taken en verantwoordelijkheden tussen timmerfabrikant en aannemer transparanter en duidelijker aangegeven. Nu driekwart jaar later zijn de eerste successen van deze introductie duidelijk zichtbaar. Opdrachtgevers en aannemers ervaren deze afbakening van verantwoordelijkheden als prettig en de timmerfabrikant is zich bewust van zijn verantwoordelijkheid en streeft niet alleen naar optimalisatie van het eindproduct, maar denkt inmiddels na over een mogelijk Concept 4 voor garantie en onderhoud

De drie concepten die de NBVT introduceerde, geven inzicht in de drie opties voor het bestellen van houten gevelproducten. Per optie zijn de taken en verantwoordelijkheden tussen timerfabriek en opdrachtgever vastgelegd. De randvoorwaarden van deze drie opties zijn opgenomen in de nieuwe BRL 0801. Bij elke optie behoort een vastgesteld pakket aan taken voor de timmerfabrikant en voor de aannemers. Wordt gekozen voor Concept I, dan is de timmerfabrikant toeleverancier van halfproducten en de aannemer eindverantwoordelijk. Wordt echter gekozen voor Concept III, dan wordt de timmerfabrikant onderaannemer en draagt hij volledige verantwoordelijkheid voor zijn gevelproduct en kan hij garantie geven op het volledige eindproduct.

Voordelen
Voor de aannemers zijn de verantwoordelijkheden duidelijk afgebakend en kunnen ook de faalkosten aanzienlijk worden beperkt. Ook blijkt de kwaliteit van de houten gevelelementen aanzienlijk verhoogd, vanwege de just-in-time levering en de toenemende mogelijkheden tot complete aanlevering en verwerking. Ook zorgt de timmerfabrikant voor plaatsing of een duidelijk verwerkingsvoorschrift. Verder bestaat een toenemende mogelijkheid tot het beperken van opleverpunten.

Voordelen
Ook architecten en projectontwikkelaars ervaren de voordelen. Zij beschikken over een toenemende ontwerpvrijheid en een verbetering van de levensduur van de gevelproducten. Ook de mogelijkheden tot een juiste uitvoering, in ontwerp, detaillering en kleur wordt als positief ervaren. Als derde zijn er de voordelen voor de eigenaars en beheerders, die hun onderhoudskosten zien minderen, omdat de kwaliteit in uitstraling van de gevels is toegenomen. Dus duurzame kwaliteit door heldere samenwerking tussen timmerfabriek en aannemer.

Verheugd
De NBVT prijst zich gelukkig dat de concepten zo goed zijn ontvangen in de markt. De timmerindustrie voorziet daarmee in een behoefte die leeft in de markt, waar het gaat

om de kwaliteit en de duurzaamheid van het houten kozijn. Bovendien schept het meer

duidelijkheid tussen timmerfabrikant enerzijds en aannemer anderzijds.

NBVT
Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten
Postbus 24
1400 AA Bussum
Tel: 035.694.70.14
Fax: 035.694.49.10
E-mail:info@nbvt.nl
Internet:www.nbvt.nl

---- --