Waterschap Vallei & Eem

Waterschap moet grote agrarische bedrijven vergunning geven

Agrarische bedrijven in het gebied van Waterschap Vallei & Eem met een capaciteit van meer dan 40.000 stuks pluimvee, 2000 mestvarkens of 750 zeugen moeten op 30 oktober 2007 een vergunning van het waterschap hebben voor het lozen van afvalwater op oppervlaktewater. Dat staat in een brief die de betreffende bedrijven deze week hebben gekregen. Het gaat om 71 bedrijven die een vergunning op grond van de Wet verontreiniging oppervlaktewater moeten krijgen. Dat is het gevolg van Europese wetgeving. Nederland mag van de Europese Commissie voor grote intensieve veehouderijbedrijven niet langer volstaan met algemene regels, zoals die in het Lozingenbesluit Open teelt en Veehouderij zijn opgenomen.

Lozingenbesluit

Op 1 maart 2000 is het Lozingenbesluit Open teelt en Veehouderij in werking getreden. Dat Lozingenbesluit is een zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) waarin regels staan die voor alle agrarische bedrijven gelden. Alle agrariërs hebben op grond van dat Lozingenbesluit een meldingsformulier ingevuld en ingeleverd bij Waterschap Vallei & Eem. Dat Lozingenbesluit wijzigt per 1 januari 2007.
Om de vervuiling door grote intensieve veehouderijbedrijven beter te kunnen voorkomen heeft de Europese Commissie besloten dat deze bedrijven straks onder de zogeheten IPPC-richtlijn vallen. Dat is een Europese richtlijn, die al in 1996 van kracht is. De afkorting IPPC staat voor Integrated Pollution Prevention and Control. In het Nederlands betekent dat geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging.

Alleen bedrijfsterrein met bedrijfsgebouwen

De Europese IPPC-richtlijn heeft alleen betrekking op het bedrijfsterrein zoals stallen en erf van grote agrarische bedrijven. Weilanden, akkers en woning vallen in principe buiten deze richtlijn en blijven onder de werking van het Lozingenbesluit vallen.

Het waterschap moet er op toezien dat de bestaande bedrijven uiterlijk 30 oktober 2007 een Wvo-vergunning hebben. Dat betekent dat men voor 1 maart 2007 een vergunningaanvraag bij Waterschap Vallei & Eem moet indienen. Voor de procedure van aanvraag tot de definitieve vergunning is maximaal 6 maanden nodig. Bij het opstellen van de vergunningvoorschriften houdt het waterschap zoveel mogelijk rekening met de eisen uit het Lozingenbesluit Open teelt en Veehouderij. Het waterschap verwacht dan ook dat de bedrijven weinig of geen aanvullende maatregelen hoeven te treffen.

Persbericht 06/28 van 16 november 2006