Gemeente Heusden


Overdracht Bergsche Maasveren aan gemeenten

De overdracht van de Bergsche Maasveren van Rijkswaterstaat aan de betrokken gemeenten is een stap dichterbij gekomen. De colleges van gemeente Aalburg, Zaltbommel, Waalwijk, Heusden en Werkendam zijn akkoord gegaan met het laatste voorstel van Rijkswaterstaat.

De gemeenten en Rijkswaterstaat hebben een prima onderhandelingsresultaat bereikt. De veren Drongelen-Waalwijk, Dussen- Sprang-Capelle en Bern-Herptveren blijven behouden met een goede dienstregeling en ze blijven ook in de toekomst gratis. Wel moet nog worden bekeken hoe de veerdiensten worden georganiseerd. Rijkswaterstaat heeft zich bereid getoond om in 2007 alle juridische en praktische ondersteuning te bieden bij het opzetten van het beheer door de gemeenten. Dit maakt een soepele overdracht mogelijk. De gemeenten ontvangen een afkoopsom van EUR 22.500.000 van Rijkswaterstaat om het beheer te kunnen voeren.

Aanleiding voor de overdracht was het besluit van de minister van Verkeer en Waterstaat om de veren niet meer tot de kerntaken van Rijkswaterstaat te rekenen. Daarna is het gesprek tussen Rijkswaterstaat en gemeenten gestart. Intussen wilde Rijkswaterstaat tol gaan heffen op de veren. Diverse partijen, waaronder de betrokken gemeenten, verzetten zich tegen de tolheffing. Met dit akkoord is tolheffing van de baan.

In december zullen de raden van de betrokken gemeenten een besluit nemen. Ook zal de minister van Verkeer en Waterstaat nog goedkeuring moeten geven.
Geplaatst op: 16 november 2006