Gemeente Langedijk


16 november 2006

Burgemeester ondertekent intentieverklaring

Tien voor half twaalf vanochtend. Hijgend vegen burgemeester, wethouders en vele schoolkinderen het zweet van hun gezicht. Zojuist hebben zij meegedaan aan de poging het wereldrecord onder de titel `het grootste aantal mensen dat gelijktijdig op verschillende locaties dezelfde dans uitvoert' te vestigen. En met succes, want het wereldrecord is gehaald. Meer dan 260.000 mensen hebben gedanst op het nummer `What a feeling' van Irene Cara.

Voorafgaand aan de recordpoging ondertekende burgemeester Cornelisse een intentieverklaring. Hiermee spreekt de gemeente Langedijk de intentie uit om in de komende jaren extra aandacht te besteden aan het integrale sport- en beweegbeleid. De gemeente onderkent daarmee het belang van een actieve en daarmee gezonde leefstijl voor alle inwoners van de gemeente.

De brandweerkazerne was een van de locaties waar vandaag in Langedijk werd gedanst. Kinderen van groep 6, 7 en 8 van de basisscholen de Phoenix, de Van Arkelschool en De Koolvlet dansten de sterren van de hemel. Behalve burgemeester, wethouders en ambtenaren meldden ook enkele inwoners zich bij de brandweerkazerne. Nauwelijks één jaar oud swingden de jongste deelnemertjes volop mee.

Doel van de actie is om mensen een positieve beleving te geven, te laten zien dat sport en bewegen gezond én leuk is. Dat is nog steeds nodig, want nauwelijks de helft van de bevolking haalt de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (vijf dagen per week een half uur flink bewegen). Aan de beweegnorm voldoen betekent een aanzienlijke gezondheidswinst.

Twee jaar geleden bracht de dansactie 143.000 mensen op de been. Deze keer zette het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) samen met alle gemeenten in Nederland de schouders eronder om het wereldrecord te halen. In Langedijk organiseerde het Sport Servicepunt Langedijk (SSL) het evenement.