Ingezonden persbericht


Persbericht

Al meer dan 1000 scholieren gratis naar Al Gore's klimaatfilm an inconvenient truth

Al meer dan 1000 leerlingen van de bovenbouw van middelbare scholen in Nijmegen gaan de komende weken gratis naar de film An Inconvenient Truth van Al Gore over het wereldwijde klimaatprobleem. De gemeente Nijmegen ziet het grote belang in van deze film en subsidieert daarom de kaartjes.

Tot en met woensdag 6 december kunnen Nijmeegse scholieren uit de bovenbouw van het havo en vwo gratis naar de documentaire An Inconvenient Truth in LUX. De gratis voorstelling is een initiatief van de gemeente Nijmegen, volgend op een motie van Groen Links. De uitvoering is in handen van het Milieu Educatie Centrum (MEC) en LUX. De gemeente betaalt de voorstellingen. LUX en filmdistributeur UIP doen een duit in het zakje door korting te verlenen op de toegangsprijs. Het MEC verzorgt de educatieve omlijsting. Het MEC heeft al diverse scholen benaderd voor voorstellingen. Scholen kunnen zich ook zelf bij het MEC aanmelden, telefoon (024) 373 05 35, e-mail info@mecnijmegen.nl.

In de documentaire An Inconvenient Truth drukt Al Gore, oud-vice president van de VS, ons met de neus op de klimaatfeiten. Zo zal bij voortgaande temperatuurstijgingen het smelten van de ijskappen doorgaan, waardoor de zeespiegel met maar liefst zes meter stijgt. Zeker voor een land als Nederland heeft dit desastreuze gevolgen. De film geeft niet alleen de feiten weer, maar ook de mogelijkheden die er zijn om te handelen. En juist dat maakt de documentaire volgens de gemeente Nijmegen een belangrijk voorlichtingsmiddel voor jongeren. Wethouder Jan van der Meer verricht op maandag 20 november om 14.30 uur de officiële start van de gratis voorstellingen: "We doen dit om scholieren bewust te maken van het probleem. Het is aan hen om ons politici, beleidsmakers en volwassenen aan te spreken op ons beleid en gedrag. En als er één land is dat vergaande maatregelen zou moeten treffen en het goede voorbeeld zou moeten geven, is dat Nederland."

Bezoek van de film dient een dubbel doel. De opbrengst van de film An Inconvenient Truth wordt namelijk besteed aan de beïnvloeding van de Amerikaanse publieke opinie op dit vlak. En aangezien de VS een kwart van de mondiale grondstoffen en energie verbruiken, is daar nog heel wat werk te verrichten.