Universiteit Maastricht

werkconferentie Quality of Education: in the eye of the beholder?

Onder deze naam organiseert de Universiteit Maastricht in samenwerking met de Academic Cooperation Association (ACA) op 16 en 17 november 2006 een werkconferentie in Maastricht. Deelname aan de conferentie is mogelijk voor een ieder ­ docenten, studenten, kwaliteitsfunctionarissen, werkgevers, beleidsmakers en andere belangstellenden ­ die met onderwijskwaliteit van doen heeft. De conferentie wordt georganiseerd ter ere van het zesde lustrum van de universiteit. De voertaal is Engels.

Doelstellingen
In de context van een groeiende internationalisering binnen de Europese Hoger Onderwijsruimte neemt de competitie tussen instellingen voor Hoger Onderwijs gestaag toe. De kwaliteit van het onderwijs is in deze competitie een steeds belangrijkere factor. Onderwijskwaliteit is dan ook een veel bediscussieerd onderwerp en opvallend is dat verschillende stakeholders ­ studenten, docenten, bestuurders, kwaliteitsborgingorganisaties, werkgevers ­ anders tegen het concept van onderwijskwaliteit aankijken.

Hoe wordt onderwijskwaliteit door de verschillende stakeholders binnen en buiten de universiteit en binnen verschillende nationale contexten gepercipieerd? Welke aspecten van onderwijskwaliteit worden door de verschillende stakeholders van belang geacht? Waar sturen universiteiten intern op als het gaat om onderwijskwaliteit in een internationale context? Wat zijn de verschillen? Hoe wordt onderwijskwaliteit gemeten? Hoe wordt zij geborgd?

Deze en andere vragen zullen aan de orde komen tijdens de conferentie. De conferentie heeft als doel de visies van verschillende stakeholders bij elkaar te brengen en te bediscussiëren om zodanig tot een gedeeld perspectief op onderwijskwaliteit te komen.

Programma
Het programma van de eerste dag zal bestaan uit bijdragen van onder meer Torsten Kälvemark van het Nationaal Agentschap voor Hoger Onderwijs in Zweden, Gerard Mols, rector magnificus van de Universiteit Maastricht en Karl Dittrich, voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie. Het middagprogramma zal bestaan uit thematische workshops gerelateerd aan het centrale thema van de conferentie en geleid door experts in het betreffende thema.

Op de tweede conferentiedag zullen de resultaten van de verschillende workshops plenair worden bediscussieerd aan de hand van een aantal stellingen. Deelnemers worden uitgenodigd om in de middag de afsluitende sessie van de Eurotop voor top-studenten bij te wonen. Het thema van de Eurotop is dit jaar 'the quality of the university of the future'. Om die reden zullen de deelnemende studenten ook een bijdrage leveren aan de plenaire ochtendsessie van de conferentie.

Informatie en registratie
Het volledige programma van de conferentie zal in september bekend worden gemaakt. Belangstellenden kunnen zich vanaf dat moment inschrijven. Indien u een e-mail stuurt naar secretariaat-bsi@bu.unimaas.nl ontvangt u steeds de laatste informatie. Voor hotelreserveringen kunt u het Hotel reservations item bezoeken.