Ingezonden persbericht

11-10-2006
In het persbericht dat u vanmorgen van ons ontving stond per abuis de datum 16 november vermeld. Dit moet zijn maandag 16 oktober. Wij verzoeken u vriendelijk het vorige bericht uit uw mailbox te verwijderen en onderstaand bericht te gebruiken. Excuses voor het ongemak.

Persbericht:

Wijnschrijver Hans Melissen lacht Grand Cru's uit

AMSTERDAM - Op maandag 16 oktober vindt om 15.00 uur de feestelijke presentatie plaats van 'Wijnen met een lange neus', van wijnschrijver en -liefhebber Hans Melissen. In zijn vierde wijnboek geeft hij een overzicht van kwaliteitswijnen die je voor een habbekrats kunt krijgen bij de vakhandel. "En dan heb ik het niet over dat kinderachtige gedoe van supermarktwijnen tot vijf euro. Maar over superflessen die met een prijs van tussen de vijf en 25 euro peperdure Grand Cru's doen verbleken."

"Weet jij een goede wijn die betaalbaar is?" Of: "Ik wil een fles cadeau doen aan een kenner. Welke moet ik kopen?' En: "We eten vanavond kreeft. Wat drinken we daar het beste bij?" Hans Melissen kreeg steeds vaker dezelfde vragen nadat hij een lezing over wijn had gehouden. "Mensen vertelden mij dat ze wel eens iets anders wilden dan alleen wijnen onder de vijf euro uit een supermarktgids, maar dat ze in slijterijen al snel de weg kwijt raakten." Dus maakte Melissen zo'n gids met betaalbaar kwaliteitswijnen te krijgen bij de vakhandel. De titel: 'Wijnen met een lange neus', en daarin lacht hij alle Grand Cru's uit. Want: "Waarom nog langer wijn van honderden euro's kopen als je bij wijnhandels en slijterijen voor spotprijzen vergelijkbare alternatieven kunt vinden."

Smeuïg
Van aperitief tot dessert: Melissen verdeelt zijn lijst met hoogwaardige habbekratswijnen over het menu. En daarbij serveert hij elke fles met een smeuïge anekdote in een ongedwongen toon. Een schrijfstijl waarmee hij in de wijnwereld een eigen plek heeft gevonden en die ook zijn voorgaande titels kenmerkt. Eerder van zijn hand verschenen: Château Poeha, Vloeibare liefde en Verhalen met een slok op. Alle werden zeer enthousiast besproken en kenden verschillende herdrukken. Melissen is ook bekend als scenarioschrijver (Allemaal Tuig, Hotel Amor, Nieuwe Buren) en regisseur (De Stoel, Villa Felderhof). Ook regisseerde hij klassieke stukken en schreef verschillende theatervoorstellingen. Als uitvoerend producent was hij verantwoordelijk voor diverse films van Bert Haanstra, Rimko Haanstra en Franz Weiss.

Bestellen
Wijnen met een Lange Neus telt 202 blz., kost 14,95 (ISBN 90-77700-00-5) en verschijnt in een oplage van 25 duizend exemplaren bij Uitgeverij Syrah. Het wijnboek is te bestellen bij het Centraal Boekhuis of rechtstreeks via de auteur via www.melissen.tv

Programma 16 oktober
Vanaf 15.00 uur in Kookboeken Leslokaal Sperwer.
Adres: Gerard Doustraat 226, 1073 XC AMSTERDAM. Tel: 020 - 6736 896. Zie ook: www.kookboekenleslokaal.nl*

15.00 uur: Ontvangst
15.40 uur: Feestelijke uitreiking eerste exemplaar 16.00 uur: M/V proeverij onder de noemer: 'Vrouwen hebben een subtieler reukvermogen en kunnen beter associëren'. Op tafel: een reeks wijnen uit het boek en wellicht enkele piraten uit de hogere regionen van de wijn.

*Kookboeken Leslokaal Sperwer is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer (zie: www.9292ov.nl). Parkeren kan in de parkeergarage onder het Marie Heinekenplein in Amsterdam.



Ingezonden persbericht