Wetenschappelijk pionierswerk wordt voorgesteld in Leiden

Iias

Persbericht, 14 November 2006

Wetenschappelijk pionierswerk wordt voorgesteld in Leiden Op 16 november 2006 zal het Smithsonian Institution, Washington in het Rijksmuseum voor Volkenkunde een wetenschappelijk pionierswerk aan het publiek voorstellen. Ter gelegenheid van de eerste internetuitgave van de Smithsonian Libraries Digital Editions: Sources and Critical Interpretations organiseert het International Institute for Asian Studies (IIAS) samen met het Smithsonian Institution in Washington, het Rijksmuseum voor Volkenkunde en de Stichting Papua Cultureel Erfgoed een reeks lezingen onder de hoofdtitel'By Aeroplane to Pygmyland' - Revisiting the 1926 Dutch and American Expedition to New Guinea.

Het Werk
Paul Michael Taylor, Director of the Asian Cultural History Program and Curator van het Department of Anthropology, Smithsonian Institution heeft op de website www.sil.si.edu/expeditions/1926/ (vanaf 15 november online) een verhandeling geschreven over de Nederlands-Amerikaanse expeditie naar de berglanden van Nieuw Guinea uit 1926. Deze verhandelingen zijn aangevuld met gedigitaliseerd origineel film-, beeld,- en geluidsmateriaal.

De Film
De expeditie heeft faam verworven door voor het eerst in de expeditiegeschiedenis van Zuidoost Azië een watervliegtuig mee te nemen. Hiermee zijn luchtfoto's en filmbeelden gemaakt. De Amerikaanse expeditieleider Stirling heeft omvangrijk filmmateriaal opgenomen en daarvan een film voor het grote publiek uitgebracht, getiteld By Aeroplane to Pygmyland. Deze film, maar ook nooit eerder getoond filmmateriaal, zijn op de website opgenomen.

Nieuwe inzichten, Nederlandse dagboeken ontsloten
Nederlandse deelnemers aan deze expedtie waren onder anderen Le Roux (curator Museum Bataafs Genootschap en later directeur van het Rijksmuseum voor Volkenkunde) en Docters van Leeuwen (Directeur Nationaal Herbarium, Bogor). Zij hebben hun ervaringen opgeschreven in dagboeken die tot op heden in het Nationaal Archief bewaard zijn gebleven en door het Rijksmuseum van Volkenkunde zijn onderzocht. De dagboeken bestaan niet alleen uit verhalen over de Papua's en hun leefomgeving, maar ook uit onthullingen over strubbelingen tijdens de expeditie tussen de Amerikaanse en Nederlandse partners. De dagboeken geven een volstrekt ander beeld van de expeditie dan Stirling's film en verklaren waarom de Nederlanders de leiding van de expeditie van de Amerikanen overnamen.

Dutch and American Heritage Day
16 November is in 1991 door de Amerikaanse regering uitgeroepen tot Dutch-American Heritage Day (thehague.usembassy.gov/friendship(underscore)days2.html). Tijdens het symposium kijken we terug op de expeditie. Met deze terugblik en de website krijgt de bevolking van toenmalig West Nieuw Guinea (de huidige Indonesische provincie Papua), Nederlanders en Amerikanen de beschikking over gegevens uit onze gezamenlijke geschiedenis.

De voertaal van het symposium en de weblaunch is Engels.