Gemeente Heerenveen

Persberichten

persbericht

Gemeente en Arqin samen verder in Centrum West

16/11/2006

De gemeente Heerenveen en de woningbouwcorporatie Arqin gaan zonder de Corporatieholding Friesland (CHF) verder werken aan de planontwikkeling voor het gebied Heerenveen Centrum West. In november 2005 hebben de partijen gezamenlijk een stedenbouwkundige visie gepresenteerd met de bedoeling om deze na verdere uitwerking gedrieën te realiseren. Bij die verdere uitwerking en haalbaarheidsverkenning is gebleken dat realisering naar verwachting circa ¤ 3,8 miljoen duurder uitvalt dan vorig jaar beoogd. CHF, qua grondpositie de kleinste van de drie, heeft in deze kostenstijging reden gezien om zich uit het project terug te trekken. De gemeente Heerenveen en Arqin zoeken nu samen naar mogelijkheden om het tekort te dekken.

Het project "Herstructurering Heerenveen Centrum West" is een project voor integrale stedelijke vernieuwing van het gebied tussen Gedempte Molenwijk, Fortuinflat, Van Dekemalaan, Compagonstraat en Breedpad. Onderdeel van die plannen is de sloop van circa dertig woningen en bijna de gehele westwand van de Gedempte Molenwijk. Daarvoor in de plaats komt de nieuwbouw van circa 185 woningen, een parkeergarage en een klein 5000 m2 voor horeca- en detailhandel. De beoogde termijn van realisering is de periode 2008 tot 1014.

De hogere kosten worden veroorzaakt door verschillende factoren. Zo zijn de afgelopen twee jaar (de vorige berekeningen dateren van 2004) de bouwkosten aanmerkelijk sterker gestegen dan de geraamde huur- en verkoopprijzen van de appartementswoningen in het plangebied. De gewenste kwaliteit van de geplande gebouwen moet gehandhaafd blijven. Bij deze kwaliteit past echter een lagere verkoopprijs dan begroot, waardoor de verkoop van woningen en horeca- en winkelpanden minder oplevert. Ten slotte moet extra ruimte en geld worden vrijgemaakt om de geplande parkeerplekken zo veilig en gebruikersvriendelijk mogelijk te maken.

Arqin en de gemeente Heerenveen zijn van plan om in het voorjaar van 2007 een voorstel aan corporatiebestuur en gemeenteraad voor te leggen om de herstructurering alsnog te kunnen realiseren. CHF is bereid om daaraan mee te werken door haar bezetting aan de Gedempte Molenwijk aan de beide andere partijen te verkopen.

De financiële tegenvaller heeft in de afgelopen zomer geleid tot een vertraging in de voortgang van het project. Nu de partijen de knoop hebben doorgehakt om zonder CHF verder te gaan, wordt ook het overleg met eigenaren, bewoners en andere betrokkenen op korte termijn weer voortgezet.