Groen!

Brussel, 16 november 2006



Kernenergierapport Verwilghen: staaltje van schaamteloze manipulatie

Vandaag valt in Le Soir te lezen dat de commissie-D'haeseleer pleit voor schrappen van de wet op de kernuitstap. Deze commissie had als opdracht besluiten te trekken uit een studie van het Federale Planbureau over de toekomstige energievoorziening in België. Zowel de samenstelling van de commissie als het hele rapport zijn doorgestoken kaart: er wordt gewoon een loopje genomen met de risicos en kosten verbonden aan kernenergie. Eigenlijk bestelde de regering geen rapport, maar besluiten. De samenstelling van de commissie-D'Haeseleer is een lachertje. Deze commissie werd immers samengesteld uit verstokte voorstanders van kernenergie. Sterker nog, veel commissieleden zijn gelieerd aan de nuclaire industrie. Zo wordt de leerstoel van de voorzitter van de commissie, William DHaeseleer, gesponsord door Electrabel, Elia, ESSO Belgium, SPE, Total en Tractebel. Bovendien nam DHaeseleer in 2002, net als commissielid Jean-Marie Streydio, als expert van de premier deel aan de interkabinettenvergaderingen over de wet op de kernuitstap. Ondervoorzitter Pierre Klees is dan weer nucleair ingenieur en zijn ervaring met energie beperkt zich tot de nucleaire sector.

De samenstelling van de commissie is dus subjectief, politiek afhankelijk en gelieerd aan de nucleaire industrie. Dat is te merken aan de conclusies van de commissie.

Zo wil de commissie de nucleaire optie openhouden en dus de wet op de kernuitstap schrappen, die zegt dat de Belgische centrales moeten sluiten op 40 j. De commissie wil de Belgische kerncentrales nog langer openhouden, terwijl wereldwijd de gemiddelde levensduur van kerncentrales op 21 jaar ligt. Het is ook nog maar de vraag of de industrie extra wil investeren in veiligheid. En over bijkomende veiligheidsinvesteringen die nodig zijn om kerncentrales te beschermen tegen terroristische aanslagen, wordt al helemaal niet gerept. De commissie neemt dus een loopje met onze veiligheid.

Eigenlijk bestelde de regering geen rapport, maar besluiten. Groen! wacht dan ook benieuwd de commentaren af van de verschillende adviesraden, die zich nog dienen te buigen over het rapport van de commissie-D'haeseleer.

Als de voorgebakken conclusies van de commissie-DHaeseleer gevolgd worden, neemt men niet alleen enorme risicos voor onze veiligheid, maar dreigt men vooral de boot te missen van de energierevolutie die wereldwijd gaande is. Groen! kiest voor ecologische vernieuwing, hernieuwbare energie en investeringen die ons op het spoor kunnen zetten naar een carbon free economy, niet voor verouderde onveilige technologie.

Vera Dua, voorzitter