Landschap Noord-Holland


Richt nu uw eigen West-Friese wurft in

November is de ideale tijd voor aanplant van groen. Speciaal voor erfbezitters in West-Friesland is het boek 'Boerenerven in West-Friesland. Richt uw eigen wurft in' ontwikkeld. Het boek biedt historische achtergronden en vernieuwende tips voor de inrichting van een modern, functioneel erf met respect voor de oorspronkelijke karakteristieken.

Met het boek in de hand èn een verwijzing naar de website www.ontwerpeenerf.nl, kan de lezer stap voor stap zijn eigen streekeigen erf (wurft) ontwerpen en inrichten. De praktische tips laten zien dat bestaande cultuurhistorische elementen als leilinden, bleek en boomgaard hand in hand kunnen gaan met hedendaagse elementen zoals een terras, parkeerplaats, speeltoestel of paardrijbak. Auto's of grote speeltoestellen kunnen bijvoorbeeld uit het zicht gehouden worden door streekeigen haagbeuk, meidoorn of liguster te planten. Betonnen platen kunnen vervangen worden door grasbetonstenen. Het is mogelijk een modern erf in te richten zonder ouderwets te zijn.

Landschap en boerenbedrijf waren vroeger één. Wat geplant werd, moest gebruikt kunnen worden (groente en fruit) en wat gebouwd werd had een functie binnen het bedrijf (houten bijgebouwtjes voor brandstof en gereedschap). Het boerenerf was functioneel en veelal eenvoudig. De voortuin had vroeger vaak een klein (ovaal) bloemperkje in het gras, met rozen, dahlia's, ezelsoren en andere vaste planten en zaaibloemen. Leilindes (tevens schaduw voor de boerderij) gaven de boerderij iets statigs. 'Boerenerven in West-Friesland' laat het interessante verleden van de 'wurften' zien van 1900 tot aan de grote ruilverkavelingen in de jaren '70 van de vorige eeuw.

Wat dit boek bijzonder maakt is dat ook kennis en ervaring van vroegere en huidige boerderijbewoners is opgetekend. Hiervan bestaat vrijwel geen beschreven documentatie, het wel en wee op de boerenerven werd 'te gewoon' en niet het vermelden waard gevonden. 'Boerenerven in West-Friesland' is daarom een aanrader voor iedereen die een erf heeft in te richten. Het West-Friese landschap wordt in belangrijke mate bepaald door boerenerven en stolpboerderijen. Stolpen krijgen ook nieuwe functies als opslag, horeca, kantoor en zelfs bibliotheek en kerk. 'Boerenerven in West-Friesland' schetst de diversiteit van West-Friese erven en draagt hiermee bij aan de bewustwording van de cultuurhistorische waarde van het boerenerfgoed. Voor gemeentes en welstandscommissies is het boek net zo informatief.

Boerenerven in West-Friesland, richt uw eigen wurft in Auteurs Jeanine Hamers, Allet Geertman en Frank Enninga Uitgever: Landschap Noord-Holland
Uitvoering: 48 p., 20 x 28 cm, genaaid, gebrocheerd, fullcolour Prijs: ¤ 14,95
ISBN: 90-74540-04-X