Ingezonden persbericht


25-jarig bestaan christiaan bor en reizend muziekgezelschap

Amsterdam, 6 september 2006. - In november 2006 is het 25 jaar geleden dat de Amsterdamse violist Christiaan Bor het Reizend MuziekGezelschap oprichtte. Het jubileum wordt gevierd met een aantal bijzondere activiteiten: naast de novemberserie (17 t/m 24 november 2006) in de Amsterdamse Rode Hoed en een reeks concerten door het land staat een tweetal vioolmarathons op het programma.

De basis van het Reizend MuziekGezeslchap wordt gevormd door een hechte groep internationale vrienden rond Christiaan Bor. Zij hebben gemeen dat ze elkaar ooit vonden bij hun gemeenschappelijke legendarische leermeesters violist Jascha Heifetz en cellist Gregor Piatigorsky . Christiaan Bor studeerde in Los Angeles zes jaar bij Heifetz, en richtte in 1982 met zijn Europese en Amerikaanse muzikale vrienden het Reizend MuziekGezelschap op. Het ensemble treedt elk jaar, in wisselende bezettingen door heel Nederland op, brengt kamermuziek op hoog niveau en onderscheidt zich door opmerkelijke programmakeuzes. Het gezelschap speelt jaarlijks een novemberserie in Amsterdam, in vroeger jaren in het Amsterdamse Odeon, tegenwoordig in de Rode Hoed. In deze serie (dit jaar van 17 t/m 24 november 2006) wordt traditiegetrouw ook ruim podium geboden aan jong aanstormend talent. Dit jubileumjaar speelt het Reizend MuziekGezelschap in de novemberserie o.a. stukken van Rossini, Schubert en Tanejeff (17 november), Spohr, Enesco en Mendelssohn (21 november) en op 24 november staat naast Ravel en Brahms een nieuw stuk van Loek Dikker (Kwintet voor harp en strijkkwartet) op het programma.

Christiaan Bor studeerde bij o.a. Herman Krebbers en bij Jascha Heifetz. Hij debuteerde als 'wonderkind' op zestienjarige leeftijd bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest o.l.v. Bernard Haitink en ontplooide sindsdien een aantal opmerkelijke initiatieven. In de jaren negentig organiseerde hij, met wijlen Han Reiziger, een serie muziekmarathons, die live door de VPRO radio werden uitgezonden: een marathon gewijd aan het werk van Robert Schumann, een Mendelssohn marathon, een marathon met louter muziek van Russische componisten en een Brahms-marathon. Ook organiseerde het gezelschap een aantal jaren een groot picknick-festival in de tuinen van Paleis het Loo en speelt het elk jaar concertdiners voor bedrijven op bijzondere (kasteel)locaties, waardoor het al 25 jaar lukt om als ongesubsidieerd gezelschap te blijven bestaan.

Christiaan Bor en het Reizend MuziekGezelschap werden tweemaal door Hare Majesteit de Koningin uitgenodigd om mee te reizen en tijdens Staatsbezoeken (aan Zwitserland en Finland) te concerteren.

Christiaan Bor zal in het jubileumjaar het marathon concept opnieuw omarmen. Voorafgaand aan de Rode Hoed serie organiseert hij in het weekend van 3 t/m 5 november 2006 een 'mini-Vioolmarathon' in de Amersfoortse St.Aegtekapel, en onder de titel 'De Reis om de Wereld van de Viool' leidt hij van 9 t/m 11 februari 2007 in de Groningse Oosterpoort een grote vioolmarathon. Bij dit evenement zullen alle facetten van de viool aan de orde komen, van klassieke muziek tot volksmuziek en van jazz tot tango.

Ook reist het Reizend MuziekGezelschap door Nederland en is te horen op 19 november 2006 in de Rotterdamse Doelen (Brahms en Arenski), op 22 november in Enschede (Catoire, Arenski en Tanejeff) en op 3 december 2006 in Vredenburg Utrecht (Ravel en Tanejeff). www.muziekgezelschap.com

Voor meer inlichtingen aan de redactie: mevrouw Adrian de Groen, zakelijk leider Reizend MuziekGezelschap, tel. 020-4277772/06 21247612. email: info@muziekgezelschap.com Beeldmateriaal copyrightvrij met naamsvermelding: fotograaf Kick Smeets. Groter bestand foto bij d.letschert@planet.nl

Dorien Letschert
pr-, marketing- en communicatieadviezen voor kunst en cultuur Minervaplein 39
1077 TM Amsterdam
Tel. 020-6700488
Fax. 020-4711675
Gsm. 06-53584778
d.letschert@planet.nl