Prins Bernhard Cultuurfonds


Persbericht

Prijs Prins Bernhard Cultuurfonds voor
Stichting Oude Gelderse Kerken

Arnhem, 12 oktober 2006. De Gelderse Pauwenveer van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland is toegekend aan de Stichting Oude Gelderse Kerken. De stichting krijgt de prijs voor de resultaten die ze heeft bereikt in het behoud van oude Gelderse kerken, door de belangeloze inzet van vele vrijwilligers. De prijs van 25.000 en een speciaal voor de stichting ontworpen kunstwerk door Maria Roosen worden 17 november 2006 uitgereikt tijdens de start van restauratieproject Staverden Versterkt in het koetshuis tegenover kasteel Staverden te Ermelo.

De in 1975 opgerichte Stichting Oude Gelderse Kerken heeft als doel oude Gelderse kerken te behouden door deze in eigendom te hebben, te restaureren en te onderhouden. Ook wil de stichting het belang van het behoud van religieus erfgoed promoten door middel van voorlichting, excursies e.d. De stichting heeft momenteel zes kerken en één synagoge in eigendom: de Hervormde Sint- Victorkerk te Batenburg, de Ouden Ettense Kerk te Etten, de Hervormde Calixtuskerk te Groenlo, de Hervormde Sint-Lambertuskerk te Kerk-Avezaath, de Hervormde Kerk te Leur, de Hervormde Martinuskerk te Rijswijk en de Synagoge te Zutphen.

Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland heeft vooral veel waardering voor de resultaten die de vele vrijwilligers al hebben bereikt. Door lokale comités is er een sterke band met de gemeenschappen waar de bezittingen zijn gelegen. Een belangrijk aspect is dat de bezittingen veelvuldig worden gebruikt voor culturele gebeurtenissen, zoals concerten en tentoonstellingen.

De Gelderse Pauwenveer wordt toegekend aan een instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van cultuur of natuurbehoud in Gelderland. De prijs is ingesteld op initiatief van de Commissaris van de Koningin van Gelderland, de heer C.G.A. Cornielje, in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland. De heer Cornielje is tevens voorzitter is van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland.
De prijs bestaat uit 25.000 en een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt kunstwerk door beeldend kunstenares Maria Roosen.

Tussen 1400 en 1474 werden er op Staverden witte pauwen gehouden. De witte veren werden als versiering gebruikt op de helm van de hertog van Gelre. De oude traditie van het houden van witte pauwen werd door de familie s'Jacob in ere hersteld. En ook nu zijn er nog steeds witte pauwen op

Staverden te vinden. Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen schenken de veren nu van tijd tot

tijd aan de Commissaris van de Koningin. In 2005 ontving de Commissaris witte pauwenveren en zei daarbij dat hij wilde deze later wilde uitreiken aan een persoon of instelling die zich bij uitstek verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van cultuur en/of natuurbehoud in Gelderland.

Landgoed Staverden is een van de bezittingen van Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen. Met de uitvoering van het project Staverden Versterkt wordt de kern van landgoed Staverden hersteld. Doel is de verschillende waarden te behouden en deze toegankelijk te maken voor het publiek. Enkele onderdelen van het project zijn de restauratie van het kasteel en het koetshuis, en het herstel van tuin en park. Op de dag van de uitreiking wordt dit project gestart.

De prijs wordt door de Commissaris van de Koningin, de heer C.G.A. Cornielje overhandigd tijdens de start van het door Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen opgezette restauratieproject Staverden Versterkt dat op 17 november 2006 om 15.30 uur plaats heeft in het koetshuis van kasteel Staverden te Ermelo.