Technische Universiteit Delft

Radar
31 oktober 2006 door M&C

Promotie van dhr. H.W. Melief: "Dynamic modelling of radar seaclutter"

17 november 2006 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Dhr. H.W. Melief | doctorandus in de wiskunde en natuurwetenschappen promotors | Prof.ir. P. van Genderen en prof.ir. P. Hoogeboom (EWI)

Dynamic modelling of radar seaclutter
Sinds het einde van de Koude Oorlog is er in toenemende mate behoefte aan radarsystemen voor de detectie van kleine en/of zwakke doelen op zee, zoals kleine schepen. Het probleem met de detectie van dergelijke doelen is dat ze lastig te onderscheiden zijn van de reflecties die de radar opvangt van het zeeoppervlak zelf, de zogenaamde zeeclutter. Dit proefschrift had tot doel om een verbeterd model van zeeclutter te ontwerpen, wat in vervolgprojecten gebruikt kan worden om de detectie van kleine en/of zwakke doelen te verbeteren.

Het ontwikkelde model bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt het zeeoppervlak gesimuleerd, zowel het globale golfveld als de brekende golven die daarop voorkomen. In het tweede deel wordt berekend hoe radarstraling aan dit oppervlak verstrooit. Een belangrijkste verbetering ten opzichte van andere modellen is het voorspellen van de dynamica van de clutter, wat het mogelijk maakt om de evolutie en de snelheid ervan te simuleren.

Door combinatie van oceanografische en elektromagnetische modellen en de uitbreiding met dynamica is een compleet model verkregen dat tijdens validatie een goede overeenkomst met gemeten zeeclutter-data gaf.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.