Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* November

---

Prins van Oranje opent 17 november 2006 tentoonstelling Maritiem Museum Rotterdam

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje opent vrijdagmiddag 17 november in het congrescentrum De Doelen te Rotterdam de tentoonstelling `De Schat van Corpus Christi' van het Maritiem Museum Rotterdam.

De tentoonstelling laat de nieuwe aanwinsten van het museum zien: dertig zeekaarten uit de 17e eeuw. Een groot deel van de kaarten is gemaakt door Nederlandse cartografen, waaronder Joan Blaeu, de meestercartograaf van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. De kaarten uit de 17e eeuw vertellen over de Nederlandse expansie in Indonesië, China, India en Sri Lanka. De Prins zal na de openingshandeling de tentoonstelling in het Maritiem Museum Rotterdam gaan bezichtigen.

De aanwinst betreft zogenaamde manuscriptkaarten, waarvan veertien op perkament en zestien op papier. Van de papieren kaarten zijn er zeven gemaakt door Nederlandse cartografen, de overige negen zijn van Engelse makelij. De perkamenten kaarten zijn het meest bijzonder: acht kaarten zijn getekend door de meestercartograaf van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, Joan Blaeu. Ter wereld zijn slechts zesendertig kaarten op perkament van zijn hand bewaard gebleven.

De Corpus Christi collectie verkeert in zeer goede staat. De kleuren en details zijn goed bewaard gebleven; handelsnederzettingen zijn getekend, Hollandse vlaggen wapperen, saillante aantekeningen en naamsaanduidingen zijn goed leesbaar. Hoe deze VOC-kaarten, in die tijd beschouwd als topgeheim, in Engeland terecht zijn gekomen, is niet bekend. De manusciptkaarten zijn vanaf 1715 in de bibliotheek van het Corpus Christi College in Oxford bewaard en daarna in de vergetelheid geraakt.

De aankoop van de manuscriptkaarten kostte 2,4 miljoen euro, voor het Maritiem Museum Rotterdam de grootste museale aankoop ooit. Het Ministerie van OC&W, diverse belangrijke fondsen, de Vrienden van het Maritiem Museum Rotterdam, maar vooral ook veel particulieren, hebben de aankoop van de kaarten mogelijk gemaakt.

De tentoonstelling is geopend van 18 november 2006 tot en met 9 september 2007.

9 november 2006
© RVD