Rijksuniversiteit Groningen

Hemelbestormers & Achterkamertjes - Over nieuwe en oude politiek

Datum: 17 november 2006

Nieuwe politiek was direct na de korte Fortuyn-revolte het toverwoord in Den Haag en de rest van bestuurlijk Nederland. Het moest maar eens afgelopen zijn met consensusdenken, ondoorzichtige besluitvormingstrajecten, bestuurlijke stroperigheid en achterkamertjespolitiek. De oude politiek stond veel te ver van de burger en het geloof in de democratie was daardoor aangetast. Arrogante regenten moesten plaatsmaken voor mediagenieke volks­ vertegenwoordigers die wisten wat er onder de mensen leefde en in Jip en Janneke-taal hun beleid konden uitleggen. Als tastbaar bewijs van deze nieuwe koers ging bij bijna alle partijen de bezem door de kieslijsten en kregen jonge kandidaten met frisse ideeën over het politieke bedrijf een kans. Aan de vooravond van de verkiezingen discussiëren vier jonge politici en een kenner van de vaderlandse bestuurderscultuur over oude en nieuwe politiek. Hoe is het de zittende kamerleden met vernieuwingsidealen vergaan? En met welke ambitie betreden nieuwkomers de Tweede Kamer? Zijn we weer terug bij de oude politiek of is er wel degelijk iets veranderd? Is onze vertegenwoordigende democratie verworden tot een illusie? Gaan politieke netwerken de oude partijen vervangen? Of is al die kritiek op `de politiek' vooral stamtafelgeklets en is ons stelsel zo gek nog niet?

Onder leiding van Hans Harbers debatteren Boris van der Ham, D66-kamerlid en opnieuw kandidaat voor de Tweede Kamer, Eske van Egerschot, VVD-kamerlid, die niet meer herkiesbaar is, Ronald van Raak, Eerste-Kamerlid voor de SP en kandidaat voor de Tweede-Kamer, Isabelle Diks, Statenlid in Gelderland (GroenLinks) en kandidaat Kamerlid, Henk te Velde, hoogleraar vaderlandse geschiedenis Universiteit Leiden en voormalig hoogleraar politieke cultuur aan de RUG. Gastcolumnist is Frank den Hollander.

Hemelbestormers & Achterkamertjes- Over nieuwe en oude politiek, wordt georganiseerd door DwarsDiep, Politiek en cultureel Debatcentrum. Dit is een samenwerkingsverband van Studium Generale Groningen, USVA, de faculteit Wijsbegeerte, de Openbare Bibliotheek en het Centre for Development Studies van de RUG.

Datum en tijd

vrijdag 17 november 2006, 20.00 - 22.00 uur

Sprekers

Boris van der Ham, Eske van Egerschot, Ronald van Raak, Isabelle Diks, Henk te Velde

Titel

Hemelbestormers & Achterkamertjes - Over nieuwe en oude politiek

Serie

DwarsDiep-Debat

Plaats

USVA, Munnekeholm 10, Groningen

Informatie

DwarsDiep, tel. (050) 363 5463, www.dwarsdiep.nl U verlaat de RUG site