Museon Den Haag

Persbericht

datum
8 november 2006

inlichtingen
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl)

telefoon
070-3381421 / 0616578515

Wildlife Photographer of the Year 2006 in Museon

De beste natuurfoto's van de wereld

Op 17 november a.s. opent in het Museon in Den Haag de tentoonstelling 'Wildlife Photographer
of the Year 2006'. De foto's uit deze tentoonstelling zijn de winnaars van 'The Wildlife Photographer of the Year Competition'. Dit is een prestigieuze wedstrijd waaraan 's werelds meest vooraanstaande natuurfotografen deelnemen.
Het Museon toont deze bekroonde foto's tot en met 6 mei 2007.

De wedstrijd, die dit jaar voor de 23e maal plaatsvond, wordt traditiegetrouw georganiseerd door BBC Wildlife Magazine en Natural History Museum in Londen, dit jaar voor het eerst in samenwerking met Shell. Natuurfotografen van over de hele wereld dingen mee naar de prijzen. De jury ontving deze keer meer dan 18.000 foto's van deelnemers uit 60 landen. De bekroonde foto's zijn te zien in deze exclusieve expositie.

Winnaars
Aan de hoofdprijs is de titel 'Wildlife Photographer of the Year' en een bedrag van £2,000 verbonden. Göran Ehlmé uit Zweden werd onderscheiden als 'Wildlife Photographer of the Year 2006' voor zijn foto 'Beest van het sediment'. Het is een indringend beeld van het oogcontact dat de fotograaf had met een voedsel opschrokkende walrus, op de bodem van de zee ten noordoosten van Groenland. De zeventien jaar oude Rick Stanley uit de Verenigde Staten was met zijn foto 'Dilemma' de beste in de categorie jeugd en is dus 'Young Wildlife Photographer of the Year 2006'.

Overweldigend Nederlands succes
In de categorie 'Dieren in hun omgeving' is Jan Vermeer winnaar, met zijn op het eiland Aldabra gefotografeerde krab die een kokosnoot uit een palmboom haalt. Vermeer won ook de 2e prijs in de categorie 'Kunstzinnige kijk op de natuur' met de foto 'Japanse kraanvogeldans'. Bernard van Dierendonck is winnaar met een landschapsfoto van de Sossusvlei duinen in Namibië. Uitzonderlijk is de prestatie van de 15 jarige Mart Smit, hij is evenals vorig jaar prijswinnaar in de categorie 'Jonge natuurfotografen'. Zijn actiefoto van een adelaar die met zijn klauwen een vis uit de zee plukt, is dit jaar 2e prijswinnaar in deze categorie. Bovendien is de jeugdige fotograaf ook nog eens bekroond met zijn foto 'Porseleinen Paddenstoel'. De overige Nederlandse genomineerden zijn: Jan Baks, Theo Bosboom, Willem Kolvoort en Edwin Giesbers.

zie vervolg

Nevenactiviteiten
Bij de tentoonstelling zijn nevenactiviteiten ontwikkeld. Basisscholen kunnen speciale Wildlife museumlessen over (natuur)fotografie volgen. Gedurende de tentoonstellingsperiode leidt fotograaf/ecoloog Ruben Smit tafelgesprekken op zondagmiddagen, waarbij gerenommeerde natuurfotografen hun fotowerk tonen. Deze presentaties zijn geen 'gewone' fotolezingen. Ruben Smit probeert via zijn gasten het publiek kennis te laten nemen van het verhaal achter de vertoonde beelden. Niet alleen de techniek komt hierbij aan de orde maar ook wordt de motivatie van de fotograaf onder de loep genomen. De presentaties beginnen alle zondagen om 14.00 uur en duren anderhalf uur, halverwege onderbroken door een pauze van een half uur. De toegangsprijs bedraagt E 11,50 per keer, de gehele serie kan worden bezocht voor de prijs van E 40,- . In dit bedrag is koffie of thee in de pauze inbegrepen. Tevens is het mogelijk de tentoonstelling te bezoeken. Voor deze zondagmiddagpresentaties moet worden gereserveerd onder nummer 070- 3381423.

programma:

17 december 2006
Peter Muller: Zin en onzin van natuurfotografie.

28 januari 2007
Gerard Oostermeijer: Natuur zwart/wit.

11 februari 2007
Jasper Doest: Wildlife topfotografie.

4 maart 2007
Florian Mollers: Wilde zwijnen als buren?

Samenwerking
Fotoprojectie tijdens de zondagmiddagpresentaties met Ruben Smit wordt ondersteund door PANASONIC