Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

15-11-2006

KNAW-Mullerleerstoel voor Marijke van der Wal

Op vrijdag 17 november spreekt de historisch taalkundige Marijke van der Wal aan de Universiteit Leiden haar oratie Onvoltooid verleden tijd. Witte vlekken in de taalgeschiedenis uit. Zij bezet aan de Faculteit der Letteren van de Leidse universiteit de KNAW-Mullerleerstoel Geschiedenis van het Nederlands.

In haar oratie laat Van der Wal onder meer zien dat egodocumenten als brieven en dagboeken een verrassend beeld opleveren voor de Nederlandse taalgeschiedenis. Die belangrijke, taalkundig nog weinig geëxploreerde bronnen liggen over het algemeen onuitgegeven in archieven en zijn daardoor moeilijk toegankelijk. Dat geldt ook voor één unieke, zeer omvangrijke erfgoedbron: de bijna 38.000 Nederlandse brieven in de National Archives van Kew (UK), die in woelige oorlogstijden door Engelse kapers werden buitgemaakt. Het is Van der Wals inzet om die veelbelovende collectie brieven voor taalkundig en interdisciplinair onderzoek beschikbaar te krijgen.

Prof. dr. M.J. van der Wal (1949) houdt zich in haar onderzoek en onderwijs bezig met taalveranderingen en de context waarbinnen ze plaatsvonden, en met theoretische taalreflectie in vroeger eeuwen. Haar werk bestrijkt de taalgeschiedenis vanaf het vroegste Nederlands tot aan het heden. Over de standaardisatie van het Nederlands in de zestiende en zeventiende eeuw schreef ze het boek De moedertaal centraal (1995). Eerder verscheen een Geschiedenis van het Nederlands (1992). Verder publiceerde ze over uiteenlopende onderwerpen als het taalonderwijs, zestiende-eeuwse brieven en de taalopvattingen van Hugo de Groot en P.C. Hooft. Marijke van der Wal heeft ertoe bijgedragen dat de taalgeschiedenis een erkend en herkenbaar domein is geworden.

Van der Wal spreekt haar oratie op 17 november om 16.15 uur uit in het Poortgebouw, Rijnsburgerweg 10, Leiden. De oratie Onvoltooid verleden tijd. Witte vlekken in de taalgeschiedenis (ISBN 90 6984 507 5) is te bestellen bij Edita-KNAW, tel. 020 - 55 10 780, fax 020 - 620 49 41, e mail edita@bureau.knaw.nl of via de website www.knaw.nl/edita. De uitgave is daar na de oratie eveneens als pdf-bestand te downloaden.

De Stichting Akademieleerstoelen Geesteswetenschappen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen bestaat sinds 1994 en heeft tot doel leerstoelen in de Geesteswetenschappen in te stellen op gebieden van wetenschapsbeoefening die speciale bescherming behoeven of gestimuleerd dienen te worden. Het kapitaal van de Stichting wordt beschikbaar gesteld door de Stichting Dr. Hendrik Muller's Vaderlandsch Fonds.

Zie ook:

* Uniformiteit en diversiteit in het Nederlands. Interview met Marijke van der Wal. - In: Nieuwsbrief Universiteit Leiden, Jaargang 2, 14 november 2006

* 'Ik wil de taalwerkelijkheid van het verleden achterhalen.' Interview met Marijke van der Wal, nieuwe hoogleraar Geschiedenis van het Nederlands. - In : Forum der Letteren, Jaargang 6, nummer 6, november 2006

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl