Radboud Universiteit Nijmegen


Netwerk rond moskee en kerk in kaart gebracht

Gemeentelijke overheden zoeken steeds vaker het contact met religieuze organisaties. Op die manier hopen ze migrantengroepen beter te bereiken. Maar gemeenten weten onvoldoende wat deze organisaties doen. En dat is vaak meer dan alleen voorzien in religieuze behoeften. Veel moskeeën organiseren bijvoorbeeld inburgerings- en taalcursussen of doen aan huiswerkbegeleiding.
Een overzicht van wat waar gebeurt zou handig zijn - en in dat kader ontwerpt het Kaski, een godsdienstsociologisch onderzoeksinstituut verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, een sociaal religieuze kaart van Nijmegen. Op vrijdag 17 november presenteert het Kaski de eerste gegevens van deze kaart op een symposium ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag.

Het Kaski is een godsdienstsociologisch onderzoeksinstituut, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ter gelegenheid van zijn 60e verjaardag is er vrijdagmiddag een symposium over de maatschappelijke betekenis van religieuze organisaties voor de lokale samenleving. Tijdens deze bijeenkomst worden de contouren geschetst van de sociaal-religieuze kaart van Nijmegen. Lenie Scholten, wethouder van integratie en emancipatie in Nijmegen, geeft uitleg over wat de gemeente doet aan de verbetering van de contacten met migrantenkerken en moskeeën.

Ton Bernts, directeur Kaski: "De kloof tussen gemeentelijke en religieuze organisaties is best groot. Religieuze organisaties zijn moeilijk toegankelijk voor mensen die de weg niet weten. Een religieus-sociale kaart van de stad is dan een goed hulpmiddel. Wil de gemeente bijvoorbeeld haar Antilliaanse jongeren bereiken, dan kan ze contact zoeken via de Antilliaanse migrantenkerk. Een lokaal loket voor overheid en kerken biedt alle groeperingen mogelijkheden om contacten aan te gaan en elkaar op te zoeken in voorkomende gevallen. Het zou een stap kunnen zijn op weg naar de veelbesproken en zozeer gewenste verbetering van sociale cohesie in buurten."

Tijdens het symposium zal Kaski-onderzoeker dr. Moniek Steggerda een overzicht geven in de betekenis van religies voor stad en wijk, alsmede de eerste resultaten met betrekking tot de situatie in Nijmegen. Aansluitend zijn er debatbijdragen van: drs. Lenie Scholten, wethouder van integratie en emancipatie in Nijmegen; drs. Nienke van Dijk, directeur van Stek, de grote dienstverlenende stichting van de Protestantse Gemeente Den Haag en prof. dr. Wim van de Donk, hoogleraar Maatschappelijke Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg en voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.