Inspectie Verkeer en Waterstaat


17 november 2006: Inspectie kent eerste Single European Sky certificaat toe

De Inspectie Verkeer en Waterstaat kent Eurocontrol Maastricht als eerste Europese luchtverkeersleidingsorganisatie een certificaat toe voor het voldoen aan de normering zoals die is vastgelegd in de regelgeving die moet leiden tot één gemeenschappelijk Europees luchtruim (Single European Sky). De toekenning van het certificaat is een belangrijke eerste stap in het opheffen van Europese landsgrenzen met betrekking tot luchtverkeersleiding. Minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat reikt het certificaat uit tijdens een feestelijke bijeenkomst in Maastricht op vrijdag 17 november.

Het Maastricht Upper Area Control centre (MUAC) verzorgt de luchtverkeersleiding voor vliegverkeer boven de 8 kilometer in Nederland, België, Luxemburg en het noordwesten van Duitsland. In de toekomst wordt luchtverkeersleiding steeds meer uitgevoerd in grensoverschrijdende sectoren, de Functional Airspace Blocks (FAB). Hiermee kan luchtverkeer veiliger en efficiënter worden afgehandeld, zonder rekening te hoeven houden met onregelmatige landsgrenzen.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat voerde bij het MUAC een grondige audit uit op het gebied van werkmethoden, processen, vakkundigheid en bekwaamheden. Het certificaat kon worden toegekend na analyse van de resultaten en overleg met de nationale luchtvaartautoriteiten van België, Luxemburg en Duitsland.

Het certificaat is verplicht voor een ieder die diensten wil verlenen op het gebied van luchtverkeersdienstverlening in Europa. De uiterste datum waarop een dergelijke organisatie gecertificeerd moet zijn is 21 december 2006. Uitstel kan worden aangevraagd tot 21 juni 2007.

17-11-2006 Inspectie Verkeer en Waterstaat. Privacy statement