Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Huishoudelijke zorg Utrechtse Heuvelrug in 2007

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) treedt op 1 januari 2007 in werking. Vanaf deze datum geldt een aantal nieuwe taken voor de gemeente. Het verstrekken van huishoudelijke zorg is daar één van. De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft gekozen voor een overgangsjaar in 2007. Daardoor verandert er op het gebied van de huishoudelijke zorg in 2007 voor de klant niet zo veel. De gemeente zorgt er op verschillende manieren voor dat er op tijd voldoende informatie beschikbaar is voor bestaande en nieuwe klanten huishoudelijke zorg.

De Wmo
De Wmo wordt 1 januari 2007 officieel van kracht. De wet vervangt de Welzijnswet en de Wet Voorzieningen Gehandicapten (Wvg). Ook valt de huishoudelijke zorg vanaf dat moment onder de Wmo, nu valt dat nog onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (Awbz). Op een later moment gaan meer onderdelen uit de Awbz over naar de Wmo.

Invoering van de Wmo in Utrechtse Heuvelrug
De gemeente kiest voor een korte termijn aanpak en een lange termijn aanpak. Bij de korte termijn aanpak wordt prioriteit gegeven aan de uitvoering van de wettelijke verplichtingen per 1 januari 2007. Het gaat ten eerste om het verstrekken van individuele voorzieningen. Dat wil zeggen de huidige voorzieningen gehandicapten en de nieuwe taak huishoudelijke zorg. Verder gaat het om het geven van informatie, advies en cliëntondersteuning. Tot slot worden een paar subsidieregelingen naar de gemeente overgeheveld, waaronder die van de financiering van steunpunten mantelzorg. Doel is om de overgang naar de Wmo voor de inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug zo soepel mogelijk te laten verlopen zonder dat er in 2007 veel verandert aan de bestaande situatie.

Huishoudelijke zorg
De huishoudelijke zorg wordt voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug vanaf 1 januari 2007 ingekocht door het zorgkantoor Agis. Als voorwaarde bij de inkoop heeft de gemeente Agis meegegeven dat de bestaande huishoudelijke zorg zoveel mogelijk voortgezet moet worden. Eind december 2006 is bekend met welke aanbieders van huishoudelijke zorg het zorgkantoor een contract sluit voor het leveren van huishoudelijke zorg namens de gemeente voor het nieuwe jaar. De gemeente moet voor 2008 (verplicht) de huishoudelijke zorg zelf aanbesteden met een Europese aanbesteding. Het is mogelijk dat er dan een verandering optreedt in het aanbod van aanbieders van huishoudelijke zorg in deze regio.
Prijs en kwaliteit spelen hierbij een rol. Ook wordt in 2007 een Wmo-verordening vastgesteld met onder andere de voorwaarden waaronder men in aanmerking komt voor de huishoudelijke zorg in 2008. In 2007 gelden de voorwaarden zoals voorheen in de Awbz.

Wat verandert er voor bestaande klanten huishoudelijke zorg in 2007? De gemeente Utrechtse Heuvelrug kiest ervoor om te blijven werken met veel verschillende zorgaanbieders. De keuzevrijheid blijft daardoor groot. Bent u op dit moment al gebruiker van huishoudelijke zorg, dan is het zeer waarschijnlijk dat u volgend jaar met dezelfde zorgaanbieder op grond van de bestaande afspraken verder gaat. Bestaande klanten ontvangen binnenkort hierover een brief van het zorgkantoor.

Wat moeten nieuwe klanten huishoudelijke zorg doen in 2007? Voor nieuwe klanten geldt de procedure zoals die ook in 2006 geldt. Iemand, die huishoudelijke zorg wil aanvragen, meldt zich bij het Centraal Indicatieorgaan Zorg. Het CIZ indiceert en verstrekt de zorg namens de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De klanten ontvangen van het CIZ een lijst van aanbieders huishoudelijke zorg waaruit zij een keus kunnen maken. Bij die keuze kan Agis u, indien u dat wenst, behulpzaam zijn. Een lijst van die zorgaanbieders voor het jaar 2007 wordt over enkele weken gepubliceerd in de krant en op de website van de gemeente, www.gemeenteutrechtseheuvelrug.nl .

Nadere informatie over huishoudelijke zorg?
De gemeente informeert door middel van verschillende media bestaande- en nieuwe klanten. Er worden berichten geplaatst in De Kaap/Stichtse Courant in de rubriek Gemeentenieuws. Ook wordt op de gemeentelijke website een Wmo-rubriek ingericht en komt er een Wmo e-mailadres beschikbaar om vragen te stellen. Tenslotte kunnen nieuwe klanten voor informatie over aanbieders van huishoudelijke zorg terecht bij het zorgkantoor Agis, telefoonnummer 0900-8685 (www.agisweb.nl) . Voor een nieuwe aanvraag voor huishoudelijke zorg kan men terecht bij het CIZ, telefoonnummer 0900-1838 (www.ciz.nl) .