Gemeente Gouda


persbericht: uitreiking prijs papierprijsvraag (16/11/2006)

Op woensdag 15 november heeft wethouder Marco Kastelein (Milieu) samen met Bas de Bij namens Cyclus een irischeque en fruitmand overhandigd aan mevrouw Bogaard. Zij is de winnares van de papierprijsvraag. Deze prijsvraag heeft in Afvalnieuws gestaan, een informatieve krant van Cyclus over afvalscheiden en hergebruik. Door de juiste inzending te sturen naar Cyclus, laat mevrouw Bogaard zien het scheiden van oud papier serieus te nemen, net als de gemeente. Daarom overhandig ik graag de prijs aan deze winnares, aldus wethouder Marco Kastelein tijdens de uitreiking.

papier apart niet voor niets
In het voorjaar is een speciale editie verschenen van Afvalnieuws met als thema papier met daarin de papierprijsvraag. Hiermee werd extra aandacht gevestigd op het scheiden van oud papier. Wethouder Kastelein: Veel mensen houden papier al apart en dat is een goed teken! Papier kan namelijk goed worden hergebruikt. Toch zit er in deze regio nog zon 160.000 ton bruikbaar papier in het restafval. Dat staat maar liefst voor 240.000 gekapte bomen. Door oud papier als grondstof voor nieuw papier te gebruiken, besparen we in Nederland per jaar genoeg hout om een twee meter hoge schutting van Amsterdam naar Parijs te bouwen. Papier apart houden is dus niet voor niets!

goudse cartons
De prijs werd op een bijzondere locatie uitgereikt: in het atelier van MuseumgoudA waar de Goudse cartons worden gerestaureerd. De link met oud papier zal niemand kunnen ontgaan. Alleen gaat de oorsprong van het papier dat hier tentoongesteld wordt, wat verder terug in de tijd, aldus wethouder Kastelein. De Goudse cartons zijn namelijk ontwerptekeningen van de glas- in loodramen van de Sint Janskerk, die vijf eeuwen bewaard zijn gebleven in de kerk. De tekeningen zijn nodig als een van de ramen (deels) zou worden vernield en vervanging nodig is. Een toelichting op dit bijzondere project kon dan ook niet ontbreken tijdens de feestelijke bijeenkomst.