Gemeente Enschede

Enschede Noord vanaf 2008 beter bereikbaar met bus Werkzaamheden HOV-Noord vanaf 2007 van start

Het college van Enschede vraagt de raad om middelen om in 2007 het eerste deel van HOV-Noord tussen de Hulsmaatstraat en de Lossersestraat te realiseren. Met de aanleg van deze nieuwe en snelle busbanen wordt Enschede Noord beter bereikbaar. Het deel dat door Roombeek loopt, moet in 2008 in gebruik worden genomen. Na voltooiing van deze as heeft Enschede een snelle en betrouwbare busverbinding in alle vier windrichtingen.

Als HOV-Noord helemaal gereed is, dan loopt deze van de Hengelosestraat tot de Oldenzaalsestraat buiten de bebouwde kom van Enschede. Het tracé volgt vanaf de Prinsessetunnel zoveel mogelijk de voormalige spoorlijn naar Lonneker en doorkruist Boddenkamp, een hoekje van Lasonder en Roombeek. Na Roombeek gaan de bussen over de Potsweg naar de Oldenzaalsestraat. Voor stadinwaarts busverkeer wordt langs de Oldenzaalsestraat ook een aparte baan aangelegd. Er wordt voorlopig geen P&R Noord gerealiseerd. De voordelen hiervan wegen niet op tegen de aantasting van het landschap en de hoge kosten.

Het gedeelte door Roombeek tussen de Deurningerstraat en de Hulsmaatstraat wordt in 2007 aangelegd. Daarvoor wordt de Potsweg al gereconstrueerd. Vanaf 2008 kunnen de stadsdienstlijn 2 en de lijnen naar Oldenzaal en Losser gebruik maken van deze nieuwe verbinding. Dankzij de snelle busbaan ontstaat ruimte in de dienstregeling om ook Bolhaar en zwembad Het Slagman aan te doen. Het deel door Boddenkamp wordt na 2010 aangelegd. Tegelijkertijd met de geplande woningbouw in dit gebied.

Omdat het nieuwe bustraject veel woonwijken doorkruist, is extra aandacht besteed aan een goede inpassing van de busbaan in deze gebieden. Bovendien gaan de bussen in verband met de verkeersveiligheid hier 30 km/uur rijden. Tevens is met Connexxion afgesproken om op dit traject een proef uit te voeren met stillere en schonere bussen.

Met het gereedkomen van HOV-Noord verbetert zowel voor OV-reizigers als autogebruikers de bereikbaarheid van Enschede-centrum vanuit Noord Enschede.

17 november 2006