Gemeente Enschede

Nieuwe maatregelen voor kostendekkend Parkeerbedrijf Enschede

Het college heeft besloten maatregelen te nemen waardoor het Parkeerbedrijf Enschede (PBE) op korte termijn kostendekkend wordt. De nu nog geldende uitgangspunten en tarieven van het PBE leiden in de praktijk niet tot de noodzakelijke opbrengsten. Niets doen, en het (meerjarig) negatief blijven van het PBE vraagt om bijdragen vanuit de algemene middelen, en dat wil het College niet.

Begin 2005 heeft de "Raad de MeerjarenPrognose Parkeren 2005-2015" vastgesteld. Met de hierin opgestelde uitgangspunten verwachtte men dat het Parkeerbedrijf vanaf 2007 minimaal kostendekkend zou functioneren. Sindsdien blijkt echter dat minder mensen Enschede bezoeken en dus minder dan verwacht parkeren. Het beeld is nu dat dit structureel minder is dan eerder verwacht. En daarmee realiseert het PBE niet de opbrengsten die nodig zijn om de kosten te dekken. Daarom stelt het College nu vast dat structurele veranderingen van de uitgangspunten en de tarieven noodzakelijk zijn om toch tot een kostendekkend Parkeerbedrijf te kunnen komen.

Een onafhankelijk extern bureau heeft onderzoek gedaan naar een aantal mogelijke tariefsaanpassingen en deze beoordeeld op hun uitwerking in Enschede. Hierbij is gekeken naar het opbrengstverhogende effect en de uitwerking op het parkeergedrag. De verschillende mogelijkheden zijn besproken in de werkgroep Verkeer van het Binnenstadsoverleg.

Verlaging van de kosten
Om de kosten te verlagen is ten eerste naar het beheer van de parkeervoorzieningen gekeken en zijn waar mogelijk scherpere prijsafspraken met leveranciers gemaakt. Daarnaast stopt, wat het College betreft, de jaarlijkse afdracht van het Parkeerbedrijf aan het Mobiliteitsfonds. Hieruit werden kleinschalige aanpassingen aan OV-voorzieningen, bijdrage aan de P&R-bus, verkeersregelingen en dynamische afsluitingen, informatiesystemen en onderhoud van dergelijke systemen betaald. Als tweede wordt de exploitatie van de nog te openen rijwielstalling De Graaff vanuit de algemene middelen gefinancierd.

Verhoging van de opbrengsten
Om de opbrengsten van het parkeerbedrijf te verhogen, zijn de volgende maatregelen genomen: