Nederlandse Taalunie

U bent hier: taalunieversum » over taalunie »

Taalpeil onderzoek Taalunie over lezen

Den Haag, 17 november 2006

Onderzoek Taalunie over lezen: Kluun, Cynthia Mc Leod en de Bijbel zorgen voor indrukwekkendste leeservaring

Lezen doe je vooral voor je plezier en ontspanning. Maar het is ook nuttig: je wordt er slimmer van en taalvaardiger. De mogelijke invloed van boeken wordt heel hoog geschat. Bijna de helft van de mensen in Nederland, Vlaanderen en Suriname vindt dat een boek dat aanzet tot wreedheid of geweld verboden moet kunnen worden.

Dit is te lezen in de krant Taalpeil Lezen: feiten, cijfers en meningen die de Nederlandse Taalunie op 17 november publiceert. De krant bevat wetenswaardigheden over lezen. De hoofdmoot bestaat uit de resultaten van een publieksenquête. In opdracht van de Taalunie legde het Amsterdamse bureau Trendbox aan een representatieve steekproef van 500 Nederlanders, 250 Vlamingen en 250 Surinamers ruim 25 vragen voor met betrekking tot de betekenis van lezen. De krant is de tweede uitgave in de reeks Taalpeil. De eerste die in het najaar van 2005 uitkwam, ging over de Nederlandse taal in zijn algemeenheid. De Taalpeil van 2007 zal over onderwijs Nederlands gaan.

Boeken willen we niet missen
Lezen is belangrijk, vindt men. In Nederland, Vlaanderen en Suriname zou 60% van de mensen boeken in zijn leven niet willen missen en ongeveer even zoveel mensen zouden meer boeken willen lezen dan ze nu doen. De helft van alle ondervraagden onderschrijft de uitspraak: 'Van lezen krijg ik nooit genoeg'.

Plezier in Nederland, interesse in Suriname
Voor Nederlanders is de belangrijkste motivatie om te lezen: plezier en ontspanning. Dat geldt in Nederland voor 76% van de ondervraagden. In Vlaanderen is dat 58% en in Suriname 42%. In Suriname leest de helft van de mensen juist weer uit algemene interesse. Dat is beduidend meer dan in Nederland en Vlaanderen waar minder dan eenderde zegt te lezen uit algemene interesse. Overigens zijn Surinamers vooral krantenlezers. In Suriname leest zeven op de tien mensen dagelijks een krant. Dit tegen zes op de tien in Nederland en Vlaanderen.

Kluun, Cynthia Mc Leod en de Bijbel zijn het meest indrukwekkend Las u ooit een boek dat uw leven veranderde of dat gewoon veel indruk heeft gemaakt? Vier lezers op tien hebben geen enkele moeite om er zo een te noemen. Nederlanders noemen het vaakste het boek Komt een vrouw bij de dokter van Kluun over zijn jonge vrouw die aan kanker sterft. Daarna volgt de Bijbel. Bij Vlamingen komt geen specifieke titel bovendrijven of het moet de Da Vinci Code zijn. Bij Surinamers wel. Op veel Surinamers hebben boeken van de schrijfster Cynthia Mc Leod de diepste indruk gemaakt, vooral Hoe duur was de suiker? Na Mc Leod en de Bijbel scoort Dubbelspel van Frank Martinus Arion het hoogst. Gemiddeld waren mensen zon 27 a 28 jaar oud toen ze hun meest invloedrijke boek lazen.

Vlamingen het meest tegen verbieden van boeken, Surinamers het minst De Taalpeilkrant wijdt veel aandacht aan verboden boeken of boeken die sterk worden ontraden. Van de pauselijke index tot De Da Vincicode. Op de vraag of men vindt dat bepaalde boeken verboden mogen worden, zegt gemiddeld eenderde van de mensen in het Nederlandse taalgebied dat daar nooit een reden voor is. Vlaanderen wijkt sterk af van dat gemiddelde. Maar liefst 42% van de Vlamingen vindt dat boeken nooit verboden moeten worden. In Suriname vindt maar 14% dat er nooit een reden is om een boek te verbieden. Als een boek aanzet tot wreedheid of geweld dan vindt 46% van de mensen in het Nederlandse taalgebied dat dat een reden kan zijn om het te verbieden. Bijna een kwart vindt dat ook moet kunnen als een bepaalde bevolkingsgroep belachelijk wordt gemaakt. Datzelfde geldt in iets mindere mate ook voor godsdienst.

E-boeklezer is minder prettig dan een gewoon boek Steeds meer Nederlanders, Vlamingen en Surinamers lezen teksten (ook) van een scherm, stellen de onderzoekers in Taalpeil vast. Een kwart doet dat al dagelijks met nieuwsberichten. Maar verhalen of gedichten lezen we vooralsnog het liefst in papieren versie. Ongeveer de helft van de ondervraagden blijkt bekend te zijn met het fenomeen van de e-boeklezer. Dat is een computer met een omvang en een schermkwaliteit die de vergelijking met een boek goed kan doorstaan. Op zo'n e-boeklezer is plaats voor een paar honderd boeken. Die voordelen blijken niet doorslaggevend voor de waardering. Van de mensen die bekend zijn met het e-boek vindt 72% het minder prettig lezen dan een boek. Ook over het luisterboek dat langzamerhand op de Nederlandse markt doordringt, zijn vragen gesteld. Een kleine minderheid van 8% van de steekproef heeft het afgelopen jaar naar een luisterboek geluisterd. Daarvan prefereert 11% dit boven een gewoon boek.

Noot voor de pers
Taalpeil Lezen is ook online te lezen:
www.taalunieversum.org/taalpeil_2006 U vindt er niet alleen de belangrijkste resultaten van het publieksonderzoek, maar ook een historiek van het lezen, thema's als verboden en gevaarlijke boeken, de rol van radio en tv, soorten lezers en getuigenissen van min of meer bekende Nederlanders, Vlamingen en Surinamers. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ellen Fernhout of Ilse van Bladel van de Nederlandse Taalunie via e-mail: efernhout@taalunie.org, ivanbladel@taalunie.org of telefonisch: + 31 70 346 95 48.

Nederlandse Taalunie
In de Nederlandse Taalunie voeren de Nederlands, Vlaamse en Surinaamse overheid gezamenlijk beleid op het gebied van Nederlandse taal, onderwijs en letteren. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlands-sprekenden hun taal op een doeltreffende en creatieve manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op www.taalunieversum.org.