Nederlandse Vereniging van Journalisten

Protest NVJ tegen fotoverbod bij debat
(16-11-2006)

Aan het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam t.a.v. de prof. dr. S.W.J. Lamberts, rector magnificus Postbus 17383500 DR ROTTERDAM Amsterdam,

Gedachte heer Lamberts,

Gisteren vond in de Erasmus Universiteit Rotterdam het lijsttrekkerdebat plaats, een debat van groot maatschappelijk belang voor een democratische samenleving. Het publiek heeft recht hierover breed te worden geïnformeerd. De media hebben hierbij de taak om in woord en beeld onafhankelijk verslag te kunnen doen.

De NVJ protesteert er ernstig tegen dat de aanwezige fotojournalisten, in tegenstelling tot andere jaren waarin het debat plaatsvond, de toegang werd geweigerd. Tijdens het debat hebben de fotojournalisten hun journalistieke werk niet kunnen uitoefenen. Hen werd een zogeheten fotoverklaring uitgereikt die er op neer kwam dat zij uitsluitend voor aanvang van het debat luttele minuten kregen toebedeeld om te kunnen fotograferen.

Het is voor ons onaanvaardbaar dat bij de uitsluiting van de fotojournalisten enkele andere media, ANP en EenVandaag wél toegelaten werden. Bij onderscheid in toelating ontstaat het risico van eenzijdige berichtgeving en gaat de controlerende rol van media verloren. Hiermee staat de persvrijheid onder druk.

Bovendien is er sprake van oneigenlijke concurrentie, freelance journalisten die worden geweerd op plaatsen waar zij vanzelfsprekend hun beroep uitoefenen, ondervinden hierdoor materiële schade. Wij dringen aan op spoedige opheldering.

In afwachting van uw reactie,
met vriendelijke groet,

Thomas Bruning Ellie Speet Algemeen secretaris NVJ Secretaris NVF sectie Fotojournalisten NVJ