Gemeente Den Haag

Den Haag en sinterklaas
1947-2007

In 2007 is het precies 60 jaar geleden dat Sinterklas voor het eerst zijn rijtoer door Den Haag hield. Bovendien is het 25 jaar geleden dat de Residentie Sinterklaas in de Haven van Scheveningen aankwam, voor hem ook zijn 25e intocht.

Ter gelegenheid van dit dubbele jubileum wordt in de tentoonstellingsruimte van het Haags Gemeentearchief vanaf een week voor de aankomst van Sinterklaas, in november 2007, tot en met januari 2008 een grote (foto) tentoonstelling georganiseerd. Sinterklaas spreekt nog steeds tot de verbeelding. Jong en oud kijken jaarlijks uit naar zijn komst. De Sint zelf lijkt geen dag ouder te worden.

De tentoonstelling zal globaal uit drie onderdelen bestaan. De 25 mooiste foto's van beroepsfotografen, die zij gedurende de afgelopen 25 jaar van de Residentie Sinterklaas hebben gemaakt. Daarnaast zo'n 35 historische opnamen van de Residentie Sinterklaas gedurende de periode 1947-1982. En tot slot pus minus 25 amateurfoto's van het mooiste Sinterklaasmoment uit het leven van de maker uit de periode 1947-2006.

Voor deze laatste categorie roepen we de inwoners van Den Haag op om hun mooiste moment in te zenden. Video-opnamen zijn overigens ook van harte welkom. Voor elke Hagenaar waarvan de foto of de video in de tentoonstelling wordt opgenomen is naast de eeuwige roem en uiteraard een uitnodiging voor de opening, ook een leuk Sinterklaascadeautje beschikbaar.

Dit alles tezamen moet een goed beeld geven van Sinterklaas in Den Haag in de na-oorlogse tijd. Een cultuurhistorisch verschijnsel dat ondanks alle veranderingen en ontwikkelingen overeind is gebleven.