European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/136

Brussel, 15 november 2006

15329/06 (Presse 327)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de jongste ontwikkelingen in Kirgizië

De Europese Unie is ingenomen met de ondertekening van de nieuwe Kirgizische grondwet door president Kurmanbek Bakiev. Dit betekent een belangrijke stap in de democratische ontwikkeling van Kirgizië.

De EU verheugt zich erover dat de politieke spanningen in Kirgizië op een geweldloze manier zijn weggenomen dankzij onderhandelingen en overleg tussen de autoriteiten en de diverse politieke krachten, waarbij de gevestigde rechtsorde door alle partijen is gerespecteerd.

De EU hoopt dat de ondertekening van de nieuwe grondwet zal leiden tot een vreedzame ontwikkeling in Kirgizië op basis van eerbied voor de mensenrechten, de democratie en de rechtsstaat. Met het oog op een stabilisering van de situatie moedigt de EU de politieke dialoog tussen alle betrokken politieke krachten aan.

De EU herinnert eraan dat zij ingenomen was met het proces van democratische vernieuwing waarmee Kirgizië in maart 2005 een aanvang heeft gemaakt. Zij herhaalt haar toezegging dat zij de Kirgizische regering en de Kirgizische bevolking zal steunen op de weg van de hervormingen, waartoe ook de versterking van de rechtsstaat en de democratische instellingen, de persvrijheid en de bestrijding van corruptie behoren.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.