AutoRai

Nieuwe Opel Zafira op aardgas: milieubewust alternatief

(11/17/2006)

Opel heeft onlangs in Nederland de nieuwe Opel Zafira met CNG (Compressed Natural Gas) als brandstof op de markt gebracht. Deze kersverse Gezinsauto van het Jaar 2007 verbruikt aardgas en weet hierdoor een aanzienlijke reductie van schadelijke stoffen te bewerkstelligen.

Iets eerder dan de Zafira CNG heeft Opel ook de Opel Combo CNG geïntroduceerd. Opel-dealer Motorhuis Leiden leverde onlangs de eerste Opel Combo Tour CNG af aan Taxibedrijf De Groot in Leiden. Hieruit blijkt dat er een markt is voor autoâs op aardgas en dat deze alternatieve brandstof het stadium van âtoekomstmuziekâ voorbij is. In Duitsland voert Opel de verkoopranglijsten aan waar het gaat om autoâs op aardgas, met een marktaandeel van 42%.

De voordelen van rijden op aardgas zijn aanzienlijk, niet in de laatste plaats vanwege een drastische verlaging van de emissiewaarden. De Zafira in CNG-uitvoering stoot bijvoorbeeld 80% minder stikstofoxiden uit dan vergelijkbare dieselvarianten en ook ten opzichte van benzine worden dergelijke waardes bereikt. De uitstoot van CO2 ligt 20 tot 25% lager dan bij de benzinevarianten. Bovendien is de emissie vrij van roetdeeltjes en stoot de Zafira CNG 80% minder zwavelverbindingen uit ten opzichte van zwavelarme diesel. Tot slot wordt de emissie van benzeen vrijwel volledig teruggedrongen met een reductie van maar liefst 97-100% ten opzichte van vergelijkbare benzine- en dieseluitvoeringen.

Andere voordelen liggen op het prijstechnische vlak. Ten opzichte van een vergelijkbare dieseluitvoering ligt de prijs van een volle tank brandstof bij aardgas ongeveer 30% lager. Bij een vergelijk met benzinemodellen loopt dit percentage zelfs op tot 50.

De huidige richtprijs van aardgas bedraagt ⬠0,59 per kilo (vergelijkbaar met een liter benzine/diesel), waarbij het verbruik van de Zafira 1.6 CNG gemiddeld op 5.0 kilo aardgas per 100 kilometer ligt. De voordelen van aardgas hebben overigens geen negatieve gevolgen voor de rijeigenschappen, de uitrusting, de interieurflexibiliteit en de binnenruimte van de Zafira en de Combo CNG. Zo is ook de Zafira CNG, dankzij het unieke Flex7 stoelsysteem, in enkele ogenblikken van een zevenzitter om te vormen tot een tweezitter en biedt hij het comfortabele rijgedrag dat klanten gewend zijn van de Zafira.

Op dit moment biedt Opel CNG-modellen aan van de Zafira, de Combo en de personenwagenuitvoering Combo Tour. De modellen zijn per direct te bestellen. De prijzen voor de 69kw/94 pk sterke Opel Zafira 1.6 Twinport CNG beginnen bij ⬠29.445,- voor de Essentia-uitvoering.