Senternovem3

SenterNovem
Uitvoering Afvalbeheer

Postbus 93144
2509 AC Den Haag

Internet www.uitvoeringafvalbeheer.nl

Vrijdag 17 november 2006

afvalverwerking, stand van zaken in nederland

Verwijderen van afval toegenomen

Na een jarenlange daling is vorig jaar meer afval in Nederland verwijderd. In 2005 is 4% meer afval verbrand dan in 2004. De totale hoeveelheid gestort afval steeg met 7% tot 3,5 miljoen ton. Dit is voor storten een trendbreuk aangezien de in Nederland gestorte hoeveelheid vanaf 1999 jaarlijks is afgenomen. Dit blijkt uit het rapport: Afvalverwerking in Nederland, gegevens 2005 van de werkgroep Afvalregistratie.

Meer gestort en verbrand
In Nederland is in 2005 in totaal 9,1 miljoen ton afval verwijderd (gestort en verbrand). Dit is een stijging van 6% in vergelijking met 2004 (zie figuur). Deze toename is niet verrassend aangezien er sinds het invoeren van het Duitse stortverbod op brandbaar afval halverwege het afgelopen jaar meer afval in Nederland blijft. Uit cijfers over de in- en uitvoer van afval blijkt dat de uitvoer van scheidingsresiduen is afgenomen. Dit leidt tot een toename van zowel de hoeveelheid gestort als de hoeveelheid verbrande scheidingsresiduen in Nederland. De totale verwerkte hoeveelheid scheidingsresiduen nam toe van 1,0 naar 1,3 miljoen ton.

Nieuwe initiatieven
Voor de verwerking van brandbaar afval zijn diverse initiatieven voor uitbreiding van de verbrandingscapaciteit in ontwikkeling. De totale omvang hiervan is ongeveer 2,7 miljoen ton. In totaal is er inmiddels 220 kiloton extra capaciteit bijgekomen, waardoor de verbrandingscapaciteit nu ruim 5,7 miljoen ton bedraagt.

Meer capaciteit, meer afval verbrand
De afvalverbranders verbranden al jaren zo veel als bedrijfstechnisch mogelijk is. Door uitbreiding en veranderingen van bedrijfsvoering bij een aantal installaties steeg dan ook de totale hoeveelheid verbrand afval in 2005 met 4% naar 5,5 miljoen ton. Huishoudelijk afval blijft de grootste afvalstroom in de verbrandingsinstallaties: 3,5 miljoen ton. De hoeveelheid verbrand huishoudelijk afval is toegenomen met 12% ten opzichte van 2004. De grafiek Verwerking afval in Nederland (1992 tot en met 2005) is te vinden op www.senternovem.nl/uitvoeringafvalbeheer

Voor het eerst in jaren meer afval gestort
De hoeveelheid gestort afval bedroeg vorig jaar 3,5 miljoen ton. Dit is een toename van 7% ten opzichte van 2004. De hoeveelheid brandbaar huishoudelijk en bedrijfsafval die is gestort steeg van 0,9 miljoen ton naar 1,1 miljoen ton. Andere stromen die meer werden gestort zijn grond en scheidingsresiduen. Het totale aanbod onbrandbaar afval dat naar de stortplaats wordt gebracht laat echter een dalende lijn zien.

Verwerking gft-afval schommelt
De verwerking van gft-afval daalde met 6% tot 1.367 kiloton. Dit is gelijk aan de hoeveelheid in 2003. De verwerking van andere organische stromen bij deze verwerkers steeg daarentegen tot 319 kiloton. Dit betreft voor de helft tuin- en plantsoenafval. De capaciteit aan gft-verwerking breidt nog steeds verder uit en is nu ruim 2.000 kiloton.

Werkgroep Afvalregistratie
De Werkgroep Afvalregistratie inventariseert jaarlijks de hoeveelheid verbrand, gestort en gecomposteerd afval in Nederland. In de Werkgroep participeren het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), het Inter Provinciaal Overleg (IPO), de Vereniging Afvalbedrijven en SenterNovem. De gegevens van de Werkgroep gelden als landelijk uitgangspunt en worden onder meer gebruikt voor de monitoring en evaluatie van de uitvoering van het Landelijk afvalbeheerplan 2002-2012 (LAP).