Gerechtelijke organisatie

Hof spreekt vier verdachten vrij van invoer grote hoeveelheid cocaïne

's-Gravenhage, 17 november 2006 - Het Gerechtshof 's-Gravenhage heeft vandaag in hoger beroep vier verdachten vrijgesproken van de invoer van een grote hoeveelheid cocaïne. Het hof oordeelde onder meer dat de dossiers onvolledig zijn, onjuistheden of op zijn minst onzorgvuldigheden bevatten, en overigens ook onvoldoende overzichtelijk zijn.

Het hof vindt dat van de politie en het OM kan en moet worden verlangd dat in zaken als deze uiterste zorgvuldigheid in acht wordt genomen, zodat de rechter kan toetsen of onderzoek heeft plaatsgevonden conform de wet en de in de jurisprudentie geldende eisen voor het opsporingsonderzoek en de verslaglegging daarvan.

Oordeel hof

Het hof constateert dat een door het hof aan het OM verzocht belangrijk proces-verbaal met betrekking tot de in beslag genomen partij cocaïne ontbreekt, waardoor het hof niet beschikt over een belangrijk onderdeel van de bewijsvoering. Voorts zijn de dossiers in het geheel zeer onoverzichtelijk en daardoor moeilijk te hanteren, waardoor de rechterlijke controle op de verrichte opsporingshandelingen in onaanvaardbare mate wordt bemoeilijkt. Kort samengevat is het hof van oordeel dat de dossiers op essentiële punten voor de bewijsvoering onvolledig zijn, op meerdere onderdelen onjuistheden of op zijn minst onzorgvuldigheden bevatten, en overigens ook onvoldoende overzichtelijk zijn.

Het hof is â nu ook overigens onvoldoende ander bewijs voorhanden is ten aanzien van de tenlastegelegde invoer van de cocaïne en van de voorbereidingshandelingen â van oordeel dat de gebreken in de dossiers, ook en met name in onderlinge samenhang bezien, tot vrijspraak van de

aan de vier verdachten tenlastegelegde invoer van de cocaïne en, voor zover tenlastegelegd ook de voorbereidingshandelingen, moeten leiden.

Eis Openbaar Ministerie

De verdachten H.V., S.K., S.A en M.S. werden door het hof vrijgesproken van de invoer van een grote hoeveelheid cocaïne. De eis van het Openbaar Ministerie hield in: veroordeling van deze verdachten tot gevangenisstraffen van respectievelijk 12 jaren, 8 jaren, 5 jaren en 1 maand. S.A. werd door het hof wel veroordeeld voor verboden wapenbezit tot een gevangenisstraf van 1 jaar.

De Rechtbank Rotterdam sprak in 2005 H.V. vrij en veroordeelde S.K., S.A. en M.S. tot gevangenisstraffen van respectievelijk 5 jaren, 1 jaar en 1 maand.

Nadere informatie

Mr. R.J.M.M. Regout, voorlichter, telefoonnummer: 070 â 381 38 81.

LJ Nummers

AZ2501
AZ2487
AZ2477
AZ2496

Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage Datum actualiteit: 17 november 2006 Naar boven