Cito

Arnhem, 17 november 2006

Diederik Schönau nieuwe lector kunsteducatie ArtEZ

Diederik Schönau is met ingang van 1 januari benoemd tot lector kunsteducatie bij het ArtEZ Expertisecentrum Kunsteducatie in Zwolle. Het gaat om een parttime benoeming voor een periode van 4 jaar. De lector draagt de eindverantwoordelijkheid voor het expertisecentrum dat fungeert als aanbieder van de nieuwe (deeltijd) masteropleiding kunsteducatie die ArtEZ het afgelopen najaar startte. De masteropleiding sluit aan op de bacheloropleidingen Docent Beeldende Kunst en Vormgeving, Docent Dans, Docent Drama en Docent Muziek. Verwacht wordt dat de masteropleiding in de nabije toekomst ook als voltijd opleiding wordt aangeboden.

De opleiding heeft tot doel studenten optimaal voor te bereiden op expertfuncties in de beroepspraktijk van de kunsteducatie. Een master kunsteducatie is een professioneel specialist die innoverende en coördinerende werkzaamheden verricht in diverse sectoren van de kunsteducatie. Schönau gaat als lector een bijdrage leveren aan de theorievorming van de kunsteducatie. Tevens onderzoekt hij methodiek, didactiek, rendement en effectiviteit van de kunsteducatie. Hij richt zich daarbij met name op de educatieve activiteiten van buitenschoolse instellingen zoals kunstencentra en professionele kunstaanbieders.

De lector

Diederik Schönau is kunsthistoricus en cultuurpsycholoog en werkzaam bij Cito in Arnhem waar hij 15 jaar verantwoordelijk was voor de productie van de eindexamens in de beeldende vakken. Ook onderzocht hij bij Cito de beoordeling van het praktisch beeldend werk van leerlingen. De laatste tien jaar werkte Schönau als trainer en consultant en adviseerde hij scholen voor voortgezet onderwijs, het mbo, het hbo en universiteiten op het gebied van toetsbeleid. Bovendien is hij bij Cito betrokken bij innovatietrajecten op het gebied van examinering en toetsing in het buitenland. Schönau bekleedde een groot aantal bestuursfuncties op het gebied van welzijn, onderwijs, kunsteducatie en cultuur en was adviseur van verschillende commissies op het gebied van kunst en kunsteducatie in de regio's Gelderland en Overijssel. Van 1993 tot 2006 was hij lid van het dagelijks bestuur van de International Society for Education through Art (InSEA) waarvan drie jaar als President. Sinds kort is Schönau lid van de Raad van Toezicht van Cultuurnetwerk.nl.

Meer informatie

Janeke Wienk, hoofd Expertisecentrum Kunsteducatie (038) 427 05 62.