Ingezonden persbericht


Algemene Federatie van Militair Personeel
en
Marechausseevereniging

WOERDEN - Vrijdag, 17 november 2006

Militaire FNV-bonden geschokt over behandeling gevangenen Irak

De AFMP/FNV en de Marechausseevereniging(MARVER/FNV)hebben geschokt en vol ongeloof gereagee rd op de berichtgeving met betrekking tot de misstanden tijdens het verhoren van gevangenen in de provincie Al-Muthanna.

Er kan volgens beide bonden geen enkel misverstand bestaan over het feit dat de methoden die zijn gebruikt tijdens het verhoor van Irakese gevangenen op geen enkele wijze toelaatbaar zijn. De feiten hadden niet alleen direct moeten worden gemeld aan het Openbaar Ministerie en het parlement, maar daarnaast direct publiekelijk moeten worden gemaakt.

In een organisatie met 50.000 militairen die zeer zware en moeilijke opdrachten moeten vervullen kan niet worden uitgesloten dat er soms zaken verkeerd gaan. In die situatie is het een vereiste dat snel corrigerend wordt opgetreden en dat dit in volle openheid plaatsvindt. De AFMP/FNV en MARVER/FNV stellen vast dat het vooral aan die vereiste openheid heeft ontbroken en dat valt zowel de ambtelijke als de politieke leiding van het departement zwaar aan te rekenen. Door niet de noodzakelijke openheid te betrachten wordt niet alleen het beeld van de doofpot bij Defensie geherintroduceerd maar wordt ook ernstige schade toegebracht aan het imago en de reputatie van Defensie.

Beide bonden zijn hierover zeer verontwaardigd omdat door deze handelwijze ook de reputatie en het imago van de werknemers van Defensie ernstige schade oplopen en daarmee onrecht wordt aangedaan aan alle militairen die hun zeer zware en moeilijke werk op een voortreffelijke wijze uitvoeren. De AFMP/FNV en de MARVER/FNV pleiten voor een diepgaand onderzoek waarbij niet alleen de feiten worden onderzocht maar ook het handelen van alle verantwoordelijken op alle niveaus nadrukkelijk tegen het licht wordt gehouden.

Daarnaast wijzen beiden bonden nadrukkelijk op het feit dat ze vanaf het begin van de missie in Irak hebben gewezen op de spagaat waarin de Nederlandse militairen zich zagen geplaatst. De noodzaak van het bedienen van twee heren, namelijk enerzijds invulling geven aan de resolutie 1483 van de VN-veiligheidsraad en anderzijds de richtlijnen van het Britse commando creëren een voor militairen moeilijk werkbare situatie.

De onduidelijke politieke opdrachten resulteren in een onwerkbare situatie voor de militairen in het missiegebied. De AFMP/FNV en de MARVER/FNV pleiten daarom voor snelle en heldere politieke besluitvorming die niet alleen is gebaseerd op politieke wenselijkheid maar ook op de militaire realiteit. In dat licht bezien dient ook het mandaat van de missie in Afghanistan aan een nadere beoordeling te worden onderworpen.

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

W.(Wim) van den Burg 0653526080 Voorzitter AFMP/FNV

H.(Han) Busker 0651412960 Voorzitter MARVER/FNV

U bent aangemeld bij de nieuwsbrief: Gezamenlijke Persberichten AFMP/FNV en MARVER/FNV Met het emailadres:

Postadres afzender:
AFMP/FNV - Postbus 157 - 3440 AD Woerden - tlf. 0348-487050 - fax. 038-487051

Postadres :Postbus 157 3440 AD Woerden
Bezoekadres:Steinhagenseweg 2-C, 3446 GP Woerden
telefoon :0348-487050 - 0348-487054
telefax :0348-487051
Internet :http://www.afmp-fnv.nl en http://www.marechausseevereniging.nl E-mail :afmp@afmp.nl en infodesk@marechausseevereniging.nl