BredeSchoolNet


"Geachte Minister van Jeugd"

vrijdag 17 november 2006

27 grote steden schreven alvast een brief aan de toekomstige minister van Jeugd. U begrijpt dat we zeer hoge verwachtingen van u hebben.

U bent als net aangetreden minister van Jeugd voor ons een zichtbaar resultaat van de Operatie Jong, schrijven 27 grote steden in een brief aan de minister van Jeugd. Die minister is er nog niet. De G-27 hopen dat hij er komt. Door u de eindverantwoordelijkheid te geven voor het integrale jeugdbeleid kunt u de koers van het vorige kabinet een stevig vervolg geven. U begrijpt dat we zeer hoge verwachtingen van u hebben.

De G-27 vullen in de brief alvast de eerste honderd dagen van de minister. De minister gaat hierin zorgen een hoogwaardige pedagogische basisvoorziening voor 2-4 jarigen, waar alle kinderen van 0 tot 4 jaar tenminste 4 dagdelen zorg en educatie krijgen. Ook gaat hij in zijn eerste honderd dagen de leeftijdsgrens voor jeugdzorg naar 23 jaar verhogen, en regelen dat er één systeem komt voor indicatiestelling voor de jeugdzorg en het speciaal onderwijs. Tot slot geeft hij de grote steden meer bevoegdheden bij de regie en uitvoering van jeugdbeleid. De grote steden kunnen gaan experimenteren met het zelf inkopen van jeugdzorg en met het in eigen beheer uitvoeren van de leerplichtadministratie. Door het laatste te doen kunnen ze per regio een beter inzicht krijgen in het voortijdig schoolverlaten van jongeren. Dat is nu nog lastig omdat de leerplichtadministratie per gemeente verschilt.

Het belangrijkste voorstel voor een verbetering van het stedelijke jeugdbeleid is de minister zelf. Als het jeugdbeleid wordt gebundeld bij één minister in plaats van de vier ministeries waar het nu onder valt, is grote vooruitgang geboekt.

De brief is vrijdag aangeboden aan de Tweede Kamerleden Verhagen (CDA), Albayrak (PvdA), Kant (SP), Vendrik (GroenLinks) en Verdonk (VVD). Dit gebeurde in Rotterdam tijdens de slotmanifestatie van de Week van Jong NL.
Ook de G4, de vier grootste steden, zijn voorstander van een minister van Jeugd.

De brief is te lezen op www.g27.nl

> Nieuwslijst

BredeSchool.nl nieuws

"Geachte Minister van Jeugd"

Dankzij voetbal meer respect

Stormloop op subsidie accommodaties

Haagse sporttuin moet navolging krijgen

Thema huisvesting

Steeds vaker wonen partners van de brede school samen in één gebouw. De totstandkoming, en de afspraken over beheer en exploitatie ervan, blijken vaak lastig. In dit thema staat alle informatie en verwijzingen over huisvesting, beheer en exploitatie bij elkaar.