BredeSchoolNet


Dankzij voetbal meer respect

vrijdag 17 november 2006

Via straatvoetbal en futsal wordt in Heerlen gewerkt aan respect. De campagne (L)earn Respect, Yes I Will is een succes. Gemiddeld 400 kinderen per week doen mee.

Een buurtsportproject met als doel respect. Dat is de Heerlense campagne '(L)EARNRESPECT, YES I WILL'. Door een wijkgerichte sportstimulering en eendrempelloos sportaanbod moet de campagne het sociale klimaat en de gezondheidin Heerlen-Noord verbeteren.

In het buurtsportproject wordt vooral de nadruk gelegd op hetbij allochtone jongeren geliefde straatvoetbal en 'futsal', de internationalebenaming voor zaalvoetbal. De leden van futsalvereniging FSG/Ben Mesters en degemeente Heerlen zorgen samen voor de activiteiten.

Kinderen worden in het Buurtsportproject sociaal en sportiefuitgedaagd. De sportvereniging biedt hun een scala aan structurele sociale ensportieve uitdagingen aan. Verschillen tussen bevolkingsgroepen worden metbehulp van sporten als streetdance, breakdance, spinning, judo, karate, skatenen bovenal futsal overbrugd. Kinderen leren echter ook de verschillen die erzijn te accepteren. Dit leidt op lange termijn tot een verbetering van deleefbaarheid en de sociale cohesie.

Het Buurtsportproject is in december 2005 begonnen en is aleen succes: inmiddels zijn bijna 1000 kinderen uit het stadsdeelHeerlerheide en daarbuiten ingeschreven. Gemiddeld 400 kinderen per week bezoekenhet buurtsportproject.

Buurtsport Heerlen staat bovenaan in de Praktijk Top 5 van november2006. De Praktijk Top is een onderdeel van de kennisbank van de G-27. Iederetwee maanden komt er een nieuwe Top 5. Een ander voorbeeldproject is Sociale Actie in twee Schiedamse wijken.Het project hoort bij het landelijke project 'Sociale herovering' van hetministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waarbij 12 gemeentenelk 2 miljoen euro krijgen om hun sociaal zwakste wijken te verbeteren.

Meer info: Sociale campagne Buurtsportproject - Heerlen

Of Gerard Schreurs(buurtcontactambtenaar, gebiedsmanager), tel. 0455603964