FNV Bouw

datum: 17-11-2006 / bericht: 1 van 27

FNV Bouw onderzoekt enquêterecht Eigen Haard

FNV Bouw maakt zich ernstig zorgen over de medewerkers van woningcorporatie Eigen Haard in IJmuiden. De bond heeft met het vrijwel voltallige personeel een vergadering gehouden. "Vooral om de mensen een hart onder de riem te steken", zegt regiobestuurder Janna Mud van FNV Bouw. Volgende week dient een kort geding van de ondernemingsraad van Eigen Haard tegen de benoeming van Hans Vinken tot directeur. Janna Mud: "Afhankelijk van de uitkomst wil FNV Bouw samen met het personeel de mogelijkheden van het enquêterecht onderzoeken." Dat zou via de Ondernemingskamer moeten lopen; zowel personen als beleid kunnen onderwerp van onderzoek zijn.

Regiobestuurder Janna Mud verbaast zich al weken over de handelwijze van de Raad van Toezicht van corporatie Eigen Haard: "Dat deze zijn voorzitter Hans Vinken wil benoemen tot directeur, is niet in het belang van de huurders, niet van de medewerkers en niet van de sector woningcorporaties." De meeste zorgen maakt zij zich over het welbevinden van het personeel: "De spanningen lopen op. Dit vreet aan mensen. Ik heb de personeelsvergadering aangeraden om de arbodienst op de hoogte te stellen, want dit zijn onmenselijke arbeidsomstandigheden." Het is zeer ongebruikelijk dat een toezichthouder tot directeur wordt benoemd. Tegen de benoeming van Vinken verklaarden zich dan ook niet alleen het voltallige personeel en de ondernemingsraad. Ook de huurdersvereniging, de vereniging van woningcorporaties Aedes en het ministerie van Vrom vroegen om intrekking van de benoeming. Janna Mud: "Waar baseert de Raad van Toezicht zich nog op? Deze benoeming heeft geen enkel draagvlak!" Het wil er bij haar niet in dat er niemand anders te vinden zou zijn tot het moment dat Eigen Haard een fusie aangaat: "In de corporatiewereld lopen genoeg interimmers rond. Ik doe op Vinken het klemmende beroep om zich vrijwillig terug te trekken. Het heeft voor hem geen enkele zin op 1 december als directeur het pand te betreden."

De ondernemingsraad van de Algemene Woningbouw Vereniging Eigen Haard heeft een kort geding aangespannen. Dat dient op 22 november. De or vraagt aan de rechter nog vóór 1 december het benoemingsbesluit te schorsen; daarvoor heeft de or zowel de Raad van Toezicht als geheel als de individuele leden gedagvaard. "Afhankelijk van de uitkomst van dit geding bekijken we als bond hoe we verder gaan. Daarbij denken we vooral aan het enquêterecht. Dat biedt ons de mogelijkheid zowel personen als het beleid te laten onderzoeken", aldus regiobestuurder Janna Mud van FNV Bouw.