Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie
Vreemdelingenzaken en Integratie
Persbericht ministerraad
17 november 2006

TIJDELIJKE REGELING VRIJWILLIGE INBURGERING

De ministerraad heeft op voorstel van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie ingestemd met de Regeling vrijwillige inburgering niet-G31 2007. De regeling is bestemd voor personen aan wie geen inburgeringsplicht kan worden opgelegd, maar die wel inburgeringsbehoeftig zijn. Inburgeringsbehoeftig zijn personen die minder dan acht jaar van de leerplichtige leeftijd in Nederland hebben gewoond en die niet over bepaalde Nederlandse diploma's, certificaten of bewijsstukken van een bepaalde opleiding beschikken. De gemeente kan iedereen die onder de doelgroep van deze regeling valt een inburgeringsvoorziening aanbieden. Binnen de doelgroep zijn er wel drie groepen benoemd aan wie gemeenten bij voorrang een aanbod kunnen doen: uitkeringsgerechtigden, inburgeraars zonder werk en uitkering, en geestelijk bedienaren.

De tijdelijke regeling voor vrijwillige inburgering komt, nadat de Raad van State eerder in een advies oordeelde dat inburgering voor bepaalde groepen genaturaliseerde Nederlanders een gerechtvaardigd doel zou dienen, maar dat aan hen niet een inburgeringsplicht kan worden opgelegd. Ook voor deze doelgroep blijft immers de dringende maatschappelijke noodzaak en de breed gedragen wens bestaan om de bestaande inburgeringsachterstand te verminderen.

Voor de G-31 gemeenten zal een vergelijkbare regeling worden getroffen. Beide regelingen sluiten aan bij het wetsvoorstel Inburgering en treden tegelijkertijd met deze wet in werking op 1 januari 2007.

RVD, 17.11.2006