Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
17 november 2006

NAJAARSNOTA: EMU-SALDO 2006 STIJGT NAAR 0,4 PROCENT BBP

Het EMU-saldo voor 2006 komt uit op een overschot 0,4 procent BBP. Dat is 0,3 procent hoger dan werd verwacht in de laatste Miljoenennota. De stijging wordt volledig veroorzaakt door een meevaller bij de inkomsten. De EMU-schuld verbetert van 50,2 procent BBP naar 49,5 procent. Dit is het gunstigste niveau van de afgelopen 25 jaar. Deze cijfers staan in de Najaarsnota. De ministerraad heeft op voorstel van minister Zalm van financiën ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de Najaarsnota.

De belasting- en premie-inkomsten voor 2006 vallen per saldo 1,7 miljard euro hoger uit dan verwacht. De belastingontvangsten zijn 2,2 miljard euro hoger, de premies volksverzekeringen vallen 0,5 miljard euro tegen. De meevaller zit vooral in de vennootschapsbelasting (2 miljard). Daarnaast zijn er meevallers bij de accijnzen en de dividendbelasting. Op dit moment kan nog niet worden gezegd in hoeverre de economische ontwikkeling verantwoordelijk is voor deze bijstelling. Daardoor is ook nog niet te zeggen in hoeverre de stijging doorwerkt in 2007.

De uitgaven onder de kaders blijven ten opzichte van de Miljoenennota nagenoeg ongewijzigd. De onderschrijding blijft daarmee 0,3 miljard euro. Binnen het uitgaventotaal is het mogelijk 140 miljoen euro uit te trekken voor de restauratie van monumenten. Hierdoor zal in 2010 de restauratieachterstand nagenoeg ingelopen zijn. Uit een herberekening van het CBS blijkt dat het BNI over de jaren 2003-2005 hoger uitvalt, waardoor Nederland 204 miljoen euro meer moet afdragen aan de Europese Unie. Tenslotte is er een tegenvaller in de huurtoeslag en -subsidie van in totaal 165 miljoen euro. Dit is het gevolg van nabetalingen en doordat vermoedelijk meer mensen die recht hebben op huursubsidie, hier ook daadwerkelijk gebruik van maken. Op diverse begrotingen wordt nog onderuitputting verwacht.

RVD, 17.11.2006