Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Vallende sterren waarschijnlijk niet te zien
Bewolking gooit roet in het eten
17 november 2006 - A.s. zondagochtend komt de aarde in aanvaring met de meteorenzwerm Leoniden. Dat levert vallende sterren op maar helaas werkt het weer niet mee. Een storing die ons land zondag passeert zorgt voor veel bewolking.
De verwachte hoeveelheid meteoren is volgens meteoroloog Jacob Kuiper bovendien moeilijk in te schatten. Mogelijk zijn 100 meteoren in een uur te zien, maar dat kunnen er ook veel meer of minder worden. Bovendien gaat het waarschijnlijk om meest vrij zwakke meteoren, die weinig opvallen zeker niet vanaf een plek die niet heel donker is. De aarde kruist de stofbuis rond 05 UTC (06 uur lokale tijd) op 19 november. Omdat de leoniden een zeer nauw begrensd gebied beslaan is de aarde in praktisch 1 a 2 uur door de hele zwerm heen.

Verrassingen mogelijk
Leonidenmeteoren zijn afkomstig van de uitstoot van een komeet, Tempel-Tuttle genaamd. Diverse banen die de komeet heeft getrokken in de loop van de afgelopen eeuwen, leveren steeds weer verschillende "buizen" met stofdeeltjes op. Niet van iedere uitstoot uit vroeger jaren is alles bekend. De huidige opleving is echter te berekenen omdat die afkomstig is van de uitstoot uit de omloopbaan van 1932.

Het zou kunnen dat op enig moment rond de 19e november de aarde ook door 'onbekende' stofbuizen trekt die wel met heldere meteoren gevuld zijn. Zo was in november 1998 tegen de verwachting in een prachtige vuurbollenregen te zien. Bij heldere momenten de komende dagen is het dus misschien de moeite waard om toch een blik naar de lucht te werpen. In de nanacht staat de radiant van de Leoniden vrij hoog aan de oostelijke hemel. De meteoren verschijnen vanuit dat denkbeeldige ontvluchtingspunt en kunnen naar alle hoeken van het firmament hun zeer snelle spoor trekken.

Meer onder Externe links- De laatste brul van de Leeuw (kennislink)

Eerste uitgave: 17-11-06