Erasmus MC


17-11-2006: Hoogleraar Erasmus MC wordt Officier in de Orde van Oranje Nassau
Onderscheiding prof. dr. Tom van der Grinten

Vanwege zijn prominente rol in beleidsdiscussies op het terrein van de organisatie en de besturing van de Nederlandse gezondheidszorg, wordt prof. dr. Tom van der Grinten vanmiddag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontvangt deze Koninklijke Onderscheiding uit handen van mevrouw J.E.M. Tabak, loco-burgemeester van Amstelveen. De onderscheiding wordt uitgereikt tijdens zijn afscheid als hoogleraar aan het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg van het Erasmus MC.

Prof. dr. Van der Grinten heeft het vakgebied beleid en bestuur van de gezondheidszorg in Nederland en Europa met veel succes tot ontwikkeling gebracht. Zijn vooraanstaande plaats in dit vakgebied komt onder meer tot uitdrukking in zijn activiteitein voor de European Health Care Management Association. Hij speelde ook een eminente rol bij de opbouw van het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg van het Erasmus MC. Als vice-voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid was hij verantwoordelijk voor talloze adviezen over de inrichting en de werking van het zorgstelsel in Nederland. Verschillende van deze adviezen hebben aantoonbaar bijgedragen aan belangrijke ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Tussen 1988 en 1992 bekleedde hij de functie van bijzonder hoogleraar Beleid en Organisatie Geestelijke Gezondheidszorg. Sinds 1992 is hij gewoon hoogleraar Beleid en Organisatie Gezondheidszorg.

Naast zijn diverse activiteiten voor vele adviesorganen voor de overheid en zijn wetenschappelijk verdiensten, heeft professor Van der Grinten ook belangrijke internationale humanitaire verdiensten. Zo heeft hij het initiatief genomen en een centrale rol gespeeld bij de realisering van een accommodatie voor de familieleden van patiënten die in het ziekenhuis van Tambacounda in Senegal zijn opgenomen, een soort Ronald McDonald Huis op het terrein van het ziekenhuis. In West-Afrika wordt dit concept inmiddels aangeduid onder de naam village pour accompagnants des malades. Hij is nu bezig met de verdere verspreiding van dit concept in Senegal en Mali.
---

Het Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra. (UMCs) in Nederland en heeft als algemene doelstelling het behartigen van de gezamenlijke belangen van de UMCs. Andere UMCs die deel uitmaken van de NFU zijn het AMC, azM, LUMC, UMCG, UMC St Radboud, UMC Utrecht en VUmc. In totaal zijn 60.000 medewerkers verbonden aan de acht UMCs.