Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Speechpunten minister Winsemius, Zuidvleugelconferentie, 15 november 2006.

Dank aan CvdK, de heer Franssen, voor het overhandigen van de Zuidvleugelvisie.

De Zuidvleugel moet kiezen. Die oproep deed mijn voorganger op de conferentie van vorig jaar. Deze Zuidvleugelvisie is het resultaat. Mijn complimenten. Dit stuk markeert een voorzichtige doorbraak in de regionale samenwerking en geeft een aanzet tot prioritering in de opgaven en projecten. Rijk en Zuidvleugel zijn het op hoofdlijnen eens. Dat blijkt als je deze Visie langs de Zuidvleugelbrief van het kabinet legt. Samen zijn ze een goede basis voor een vervolg van het Zuidvleugelprogramma.

Wat kan het vervolg van het Zuidvleugelprogramma zijn?

Niet alleen in de regio, ook aan de kant van het rijk is versterking van de coördinatie nodig. Ik ga mij ervoor hard maken dat een nieuw kabinet zich verbindt aan een beperkt lijstje projecten met bijbehorend resultaat in 2011. Op zich staat er veel te gebeuren. Ik vraag mij alleen af of het allemaal wel spannend genoeg is. De Noordvleugel heeft de Zuid-As, waar is de Noord-As in de Zuidvleugel? Het moet spannend en met: focus, focus en focus! Een heldere keuze committeert partijen aan een gezamenlijk doel en resultaat. Daarmee vallen projecten buiten het focus niet af. Dit zijn immers projecten uit de Zuidvleugelbrief van het kabinet, maar ze hebben niet noodzakelijkerwijs aansturing uit een rijksprogramma nodig. Als Rijk gaan wij - als het aan mij ligt - voor: 1. bereikbaarheid en groei, 2. het groen en 3. de toekomst van de kust. Hiermee bedoel ik concreet:

* Bereikbaarheid en groei
De zogenoemde A4-corridor is een opgave die de bereikbaarheid moet verbeteren. Het vormt ook de as voor een integrale gebiedsopgave, waar niet alleen infrastructuur, maar ook wonen en groen een plek krijgen. Dat geldt ook voor het gebied tussen Den Haag en Rotterdam dat met de aanleg van de A13/16 een duidelijke impuls krijgt. Daaromheen kan zich de ontwikkeling van het hele gebied uitkristalliseren. Dan gaat het niet alleen om bereikbaarheid en ruimte voor bedrijven, maar ook om wonen, water en groen.
* De grote groene opgave
Bij de integrale ontwikkeling van de Zuidvleugel heeft het groen een belangrijke plaats. Groen versterkt de aantrekkingskracht als vestigingsplaats voor bedrijven en zorgt voor een gezonde, aangename woon- en leefomgeving. De groene bufferzones tussen de steden zijn een verhaal apart. Ze vallen vaak buiten de aandacht omdat steden nogal eens 'met de ruggen naar elkaar toe' staan. Die 'groene longen' kunnen we echter niet missen. Maar de stedelijke druk is hoog in de Zuidvleugel. Om te voorkomen dat de steden dichtgroeien zou ik kiezen voor een versnelling van de landschappelijke opgave en garanties voor de bestaande bufferzones.

* De toekomst van de kust
Onze kustveiligheid vraagt om visie. Kustuitbreiding kan een optie zijn. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook om landschappelijke waarden en recreatieve mogelijkheden te versterken en ruimte voor wonen te creëren. Het gaat erom je inzet te bepalen en committment (van een nieuw kabinet) te organiseren.

Hoe scherper u prioriteert, hoe sterker uw invloed is op het eindresultaat. Ik wens u veel succes bij het uitwerken van een gecomprimeerde projectenlijst bij de Zuidvleugelvisie.