Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Bergen op Zoom vrijdag 17 november

BERGEN OP ZOOM, 17 november 2006

Politie waarschuwt voor woninginbraken

STEENBERGEN BERGEN OP ZOOM WOENSDRECHT HALDERBERGE RUCPHEN ROOSENDAAL: Op grond van ervaringsgegevens was het al voorspeld: met de komst van de donkere dagen worden ook de woninginbrekers weer actiever. In de zes gemeenten van het politiedistrict Bergen op Zoom werd gedurende de eerste twee weken van de maand november 45 maal ingebroken. Koplopers waren Bergen op Zoom (13x), Roosendaal (10x), Sint Willebrord (3x) en Sprundel, Oudenbosch en Dinteloord (ieder 2x). De vrijdag bleek onder het dievengilde de meest populaire dag: maar liefst in 13 gevallen sloegen inbrekers hun slag op de laatste dag van de werkweek. Verder is opvallend dat, met name in de dorpskernen, vooral wordt ingebroken bij woningen, die onmiddellijk grenzen aan een doorgaande weg.

De politie neemt haar strijd tegen de woninginbraken serieus. Onder het motto Voorkomen is beter dan genezen wijst zij niet alleen het publiek op haar verantwoordelijkheid, maar is de politie zelf ook actief. Zo worden tijdens zogenaamde roadblocks door de politie iedere nacht tientallen automobilisten aan de kant van de weg gezet en gevraagd hun laadruimte te openen. Deze actie heeft in de maand november inmiddels tweemaal succes gehad: in één geval werd een grote hoeveelheid softdrugs aangetroffen en eenmaal stuitten de controleurs op een auto, die kort tevoren was weggenomen bij een woninginbraak in Oudenbosch. Omdat de buit van de inbraak in de auto werd aangetroffen, kon het leed van de slachtoffers hiermee enigszins worden verzacht.

Daarnaast attendeert de politie het publiek op de maatregelen, die zij zelf kan treffen om het risico op een woninginbraak te verkleinen. Natuurlijk is beveiliging van de woning belangrijk, maar er is nog veel meer mogelijk. Inbrekers worden niet graag gezien. Zo voelen zij zich beter thuis in een omgeving met slechte straatverlichting, donkere brandgangen of hoge, dichte bossage. Daarnaast blijven ze liever weg uit wijken, waar de buren elkaar kennen en weten wie er thuishoort en wat er speelt.

De politie wil het publiek ertoe bewegen samen de buurt veilig te houden. Staat er een vreemde auto op de oprit bij de buren, terwijl u weet dat de buren niet thuis zijn? Rijdt iemand zachtjes of zelfs met gedoofde lichten door de buurt, terwijl u de hond uitlaat? Loopt er door de brandgang iemand, die u niet kent? Neem actie! Noteer het kenteken of een omschrijving van de onbekende. Kan de politie nog tot actie overgaan? Bel dan direct 112. Is de dader al gevlogen, maar heeft u wel interessante informatie? Bel dan met 0900-8844.

Voorkomen is beter dan genezen, maar helaas is het een feit dat jaarlijks in het politiedistrict Bergen op Zoom in meer dan 1000 woningen wordt ingebroken. De politie stelt alles in het werk om de daders te pakken, maar kan daarbij niet zonder de hulp van het publiek. Wanneer u iets verdachts ziet, noteer dan de belangrijkste kenmerken van de dader en bel de politie. Wij nemen uw melding serieus. Zelfs als we op het moment zelf niet direct in staat zijn om tot actie over te gaan, kan uw tip achteraf toch heel waardevol blijken in het onderzoek.

Automobilist zonder rijbewijs aangehouden

BERGEN OP ZOOM: De politie hield op donderdagmiddag aan de Churchillaan een 55-jarige man aan. De man was bestuurder van een auto, terwijl hij niet in bezit was van een rijbewijs. De man is na verhoor met een proces-verbaal in vrijheid gesteld.

Politie onderzoekt mishandeling

BERGEN OP ZOOM: Op donderdagavond stond een 15-jarig meisje uit Bergen op Zoom omstreeks 19.30 uur op de Boulevard met een bekende te praten. Er kwamen twee meisjes langs gefietst, waarvan één een bekende is van de Bergse. De meisjes scholden haar uit en ze fietste daarom weg. De meisjes volgden haar, maar ze negeerde dit. De twee bleven haar volgen en mishandelden haar onder andere door slaan en schoppen. De daders drukten zelfs een sigaret uit in het gezicht van het meisje. Het slachtoffer hield aan de mishandeling brandwonden over, waaraan zij is behandeld in het ziekenhuis. De politie heeft aangifte opgenomen van zware mishandeling en heeft een onderzoek ingesteld.

Man aangehouden voor rijden onder invloed na aanrijding

BERGEN OP ZOOM: Op donderdagavond reed een 51-jarige vrouw uit Rucphen over de A4 richting Roosendaal, toen ze een vrachtwagen inhaalde. Ze wilde vervolgens weer op de rechterrijstrook gaan rijden, maar werd al voordat ze van rijstrook had gewisseld via de linkerzijde ingehaald door een automobilist. Deze auto raakte het voertuig van de vrouw en belandde in de berm, waarna de auto begon te tollen en schade opliep. De auto van de Rucphense liep ook schade op aan de linkerzijde, door de botsing. De inhalende automobilist, een 29-jarige man uit Grimbergen (België), had gedronken, zo bleek uit een blaastest. De man moest mee naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hieruit bleek een uitslag van 395 ug/l. Hij kreeg hiervoor een bekeuring en een rijverbod van 3 uur.

Vrouw aangehouden voor belediging

ROOSENDAAL: De politie hield op donderdagavond een 45-jarige vrouw aan in haar woning aan de Elisadonk. Er was al meerdere malen melding binnen gekomen van geluidsoverlast vanuit de woning. De politie ging voor de tweede keer die avond bij de woning langs in verband met de overlast. Hierop beledigde de vrouw de politiemensen en is ze aangehouden. Na verhoor is ze in vrijheid gesteld. Tegen haar wordt proces-verbaal opgemaakt.

Politie houdt man aan voor huisvredebreuk

STEENBERGEN: Een 53-jarige man is op vrijdag om 02.45 uur aangehouden in een woning aan de Molenweg. De bewoners van het pand belden de politie toen de man, een familielid van de bewoners, de ruit van de voordeur vernielde en binnen kwam. Er waren al enige tijd problemen tussen beide partijen. De bewoners belden de politie en deden aangifte van huisvredebreuk. De verdachte is op vrijdagmorgen na verhoor met een dagvaarding in vrijheid gesteld.

Bromfietser gewond bij aanrijding

ROOSENDAAL: Een 28-jarige Roosendaalse reed op vrijdagochtend in haar auto over de Kapellerlaan in de richting van de Van Beethovenlaan. Een 16-jarige bromfietser uit Roosendaal reed vanaf Strausslaan richting de Kapellerlaan. Hij reed over het fietspad. Bij de kruising met de Van Beethovenlaan wilde de automobiliste rechtsaf slaan. Ze zag hierbij de bromfietser over het hoofd. De bromfietser kwam ten val en brak zijn been. Hij is per ambulance overgebracht naar het Sint Franciscus ziekenhuis. Beide voertuigen waren zwaar beschadigd en zijn weggetakeld.

Hennepkwekerij aangetroffen

ROOSENDAAL: Op vrijdagochtend gaf een fraude-inspecteur van het energiebedrijf bij de politie aan dat er een onregelmatigheid in het energienetwerk aan De Meeten was geconstateerd. Dit zou mogelijk wijzen op een hennepkwekerij. Door de politie werd in het pand in verschillende ruimten kwekerijen aangetroffen. In totaal werden er ongeveer 700 hennepplanten aangetroffen met bijbehorende apparatuur. De kwekerijen zijn ontmanteld. Er bleek sprake te zijn van diefstal van stroom. Het energiebedrijf zal hiervan aangifte doen. Er zijn bij de ontruiming geen verdachten aangehouden.

Man aangehouden na aanrijding scholier

OUDENBOSCH: De politie hield op vrijdagmiddag een 42-jarige man uit Oudenbosch aan. De man wordt ervan verdacht een 15-jarige scholier (woonplaats onbekend) te hebben aangereden op de Beukenlaan. De man had eerder al onenigheid met een groep scholieren over het weggebruik. Bij het wegrijden zou de bestuurder de jongen, die te voet was, van achteren hebben aangereden en is hierbij over het been van het slachtoffer heen gereden. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Van hem zal later mogelijk aangifte worden opgenomen. De politie heeft getuigen gehoord en stelt een onderzoek in.

Auteur: Inge Rijgersberg