Vng

Persbericht

VNG schrapt drastisch in modelverordeningen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) maakt een dereguleringsslag in gemeentelijke regelgeving. Daarbij komt de VNG met een ondersteuningsprogramma dat gemeenten helpt bij de deregulering. Hiermee voorkomt de VNG dat iedere afzonderlijke gemeente al haar verordeningen moet doorlopen. De herziene modelverordeningen zijn de eerste stap voor gemeenten om al hun gemeentelijke regelgeving te dereguleren.

De VNG dereguleert (schrapt, vereenvoudigt of vermindert) voor het eind van 2007 al haar modelverordeningen. De meeste gemeenten nemen de modelverordeningen over of gebruiken deze als basis voor een eigen verordening. Aanvullend op de deregulering van de modelverordeningen zullen gemeenten met de overige eigen regelgeving aan de slag gaan om zo de administratieve lasten tot een minimum te beperken. Veel gemeenten zijn al op verschillende manieren bezig met het verminderen van administratieve lasten voor burgers en ondernemers.

Samen met de rijkspartners (EZ, BZK en Financiën) is er een uitvoeringsprogramma opgesteld om gemeenten daarbij te ondersteunen. Binnen dit programma wordt momenteel gewerkt aan verschillende instrumenten die gemeenten een handreiking moeten geven bij de dereguleringsoperatie binnen de eigen gemeente.

De VNG begint met de aanpak van de model Algemene plaatselijke verordening (APV). Hierin staan o.a. de kapvergunning, evenementenvergunning, reclamevergunning en horecaexploitatievergunning. Begin dit jaar heeft de VNG al een eerste slag gemaakt met deze verordening maar een verdieping is mogelijk. In 2007 zullen ook alle andere verordeningen worden gedereguleerd.

De VNG schrapt niet alleen in de modelverordeningen, maar zal tegelijkertijd de benodigde vergunningen, waar mogelijk, digitaliseren. Hierdoor wordt ook de dienstverlening naar de burger verbeterd. Een goed voorbeeld is de evenementenvergunning. Na herziening en digitalisering kunnen organisatoren van evenementen - en dat zijn heel vaak lokale verenigingen en stichtingen zoals de Oranjeverenigingen en Stichtingen voor zomeractiviteiten - sneller en eenvoudiger hun vergunning aanvragen.

Veel van de administratieve lasten en vergunningdruk die gemeenten aan burgers en bedrijven opleggen zijn het gevolg van regelgeving van het rijk. In die gevallen kan alleen een maximaal effect worden gerealiseerd als de betreffende wetten worden gewijzigd. De VNG zal deze knelpunten inventariseren en voorstellen tot vereenvoudiging aan het kabinet aanbieden.

Den Haag, 17 november 2006