Dienstenbond CNV

Gesprekken met DA over sociaal plan
17-11-2006

Na de bekendmaking van het voorgenomen besluit tot grootscheepse reorganisatie bij DA Retail zijn de vakbonden in overleg met de directie van het bedrijf. Het belangrijkste onderwerp op de agenda is het komen tot een goed sociaal plan. CNV Dienstenbond zet in op een goede begeleiding van werk naar werk.

Sinds 12 oktober, de dag van de bekendmaking, is er veel gebeurd. De gezamenlijke vakbonden hebben kantinebijeenkomsten georganiseerd om de zorgen van het personeel te kunnen beluisteren. In deze bijeenkomsten zijn veel vragen en opmerkingen beantwoord en hebben de vakbonden hun rol kunnen uitleggen. Veel werknemers maken zich zorgen over hun toekomst. Een zorg die wij goed begrijpen. Niet alleen leeft er bij het personeel de zorg over een naderend ontslag. Ook zijn er zorgen geuit over het algehele voortbestaan van DA Retail. Wat dat laatste betreft heeft de directie meermalen aangegeven goede overlevingskansen te zien en vertrouwen te hebben in de toekomst van het bedrijf. Vanuit dat perspectief praten wij dan ook verder met de directie.

Samen optrekken met de OR
Ondertussen is de OR bezig om een advies te formuleren over het voorgenomen besluit tot reorganisatie. Een moeilijke en verantwoordelijke taak. De OR heeft aangegeven alleen een positief advies over de reorganisatie af te geven als er een goed sociaal plan ligt. Er is daarom nauw overleg tussen de vakbonden en de OR. Het is dan ook de taak van de vakbonden om een goed sociaal plan af te sluiten, waarin de sociale gevolgen voor het personeel tot een minimum worden beperkt.

Van werk naar werk
In de gesprekken met DA Retail is vooral begeleiding van werk naar werk het speerpunt van de vakbonden. Het streven is dat mensen onder professionele betrouwbare begeleiding in een positie worden geplaatst die het vinden van een nieuwe baan aanzienlijk vergemakkelijkt. Deze steun in de rug is belangrijk. De gedachte hierachter is dat mensen aan het werk blijven en niet in een uitkering terechtkomen. DA Retail moet dan wel bereid zijn geld en tijd hierin te willen investeren.

Wat verder op tafel komt
Daarnaast worden in het sociaal plan afspraken gemaakt over de wijze waarop een terugval in inkomsten voor ontslagen personeel kan worden aangevuld. Verder is het voor ons belangrijk dat het sociaal plan geldig is tot en met de sluitingsdatum van het Distributiecentrum in Den Bosch. We willen niet alleen zekerheid creëren voor de mensen die in de eerste fase in 2007 worden ontslagen. Ook degenen die in een volgende fase ontslagen worden, doordat het DC in Den Bosch definitief sluit, moeten nu al de zekerheid hebben van een goed sociaal plan. Tevens blijven wij bij de directie aangeven dat vaste krachten wat ons betreft niet ontslagen worden als uitzendkrachten het werk overnemen.

Leden hebben invloed
CNV Dienstenbond voert in overleg met de andere vakbonden de onderhandelingen met de directie van DA Retail. Als er sprake is van overeenstemming leggen wij het resultaat voor aan onze leden. Die zullen uiteindelijk stemmen over het sociaal plan. Onze leden hebben dus directe invloed op de inhoud van het sociaal plan. Reden te meer om nu lid te worden van CNV Dienstenbond!

Heeft u vragen en/of opmerkingen n.a.v. deze nieuwsbrief dan kunt u contact opnemen met bestuurder Wessel Breunesse. Per telefoon, 035-6460580, of per e-mail, w.breunesse@cnvdibo.nl