Gemeente Leeuwarden

Het klimaatbosje tijdens de onthulling Het klimaatbosje tijdens de onthulling

Klimaatbosje onder feestelijk gezang onthuld

Bron: Gemeente Leeuwarden (17-11-2006) Het eerste klimaatbosje is vrijdag 17 november feestelijk onthuld naast het AEGON-gebouw in Leeuwarden. Het planten van drie walnootbomen en het `hier.nu'-baken staat symbool voor de individuele verantwoordelijkheid in de mondiale klimaatproblematiek. Hiermee willen de gemeente Leeuwarden, It Fryske Gea en Landschapsbeheer Friesland, AEGON en de kinderen van basisschool de Oldenije alle mensen wijzen op ieders individuele verantwoordelijkheid ten opzicht van het milieu.

De officiële handelingen werden verricht door Henk de Jong en Sibele Schöne (klimaatbureau)- namens het bedrijfsleven. Regina ter Steege (Landschapsbeheer Fryslân) en Ultsje Hosper (It Fryske Gea) - deden dit namens Natuurbehoud. Voor de overheid waren Yvonne Bleize (wethouder milieu van de gemeente Leeuwarden) en Roel Klopstra (Provincie Fryslân) aanwezig.

Yvonne Bleize onthulde - samen met de kinderen - het `baken' dat in het midden van het bosje staat. De drie walnootbomen rondom het baken nemen de komende 100 jaar CO2 op uit de lucht en produceren daarnaast duurzaam hout voor onder andere de meubelindustrie. Het zelfgemaakte lied "Grote bomen maken zuurstof, zuurstof. Kleine bomen maken zuurstof, zuurstof..." werd als afsluiting uit volle borst meegezongen door de leerlingen van de Oldenije.

In totaal komen er 60 klimaatbosjes in Fryslân waarvan vijf in Leeuwarden. It Fryske Gea en Landschapsbeheer Fryslân maken de andere locaties van de klimaatbosjes binnenkort bekend.

Voor meer informatie over dit project en andere milieuprojecten: www.hier.nu en www.klimaatbosje.nl