Unicef



Zuid-Darfur: de opvangkampen raken overvol 17 november 2006, New York - Duizenden vrouwen en kinderen hebben een heenkomen gezocht in een opvangkamp in Zuid-Darfur, nadat het geweld plotseling weer was opgelaaid. Naar schatting arriveerden er alleen al in oktober 11.000 mensen in het opvangkamp Ottash in de buurt van Nyala.

Dagelijks worden zo'n 300 mensen behandeld in een geïmproviseerd ziekenhuis in het opvangkamp Ottash. Foto: Unicef Darfur/2006/Nguyen


Dagelijks worden zo'n 300 mensen behandeld in een geïmproviseerd ziekenhuis in het opvangkamp Ottash. Foto: Unicef Darfur/2006/Nguyen

Veel mensen waren gewond en ondervoed toen ze het kamp bereikten. Unicef en haar partners hebben noodhulp ingezet om aan de meest dringende behoeften te kunnen voldoen.

"Het ging vooral om moeders en kinderen die met spoed onderdak, voedsel en water nodig hadden", zegt Unicef-medewerker Narinder Sharma. "Sommigen van hen hadden zich sinds september, toen het geweld begon, in de bossen verscholen. Ze waren er ontzettend slecht aan toe, toen ze in het kamp aankwamen."

De helft van de bevolking van Darfur bestaat uit kinderen. Zij worden zwaar getroffen door de crisis. Foto: Unicef Darfur/2006/Nguyen De helft van de bevolking van Darfur bestaat uit kinderen. Zij worden zwaar getroffen door de crisis. Foto: Unicef Darfur/2006/Nguyen

"Mijn vader is gedood"
Sommige kinderen zijn van hun familie gescheiden tijdens de vlucht voor het geweld. Er wordt alles aan gedaan om hen te herenigen, maar dat is niet altijd mogelijk. Een jongetje had geen familie meer om op te sporen, nadat zijn dorp was aangevallen. "Mijn vader is gedood," vertelt hij. "Gewapende mannen sloegen ons. Ze waren te paard en ze waren gewapend, en ze sloegen ons. Dus renden we weg terwijl onze ouders stierven."

Het zijn vooral kinderen die getroffen worden door het aanhoudende geweld. De helft van de bevolking in de regio is jonger dan 18 jaar.

Onderwijs
"Tot dusver hebben we de kinderen water, sanitaire voorzieningen, voedsel en traumahulp kunnen geven", aldus Narinder Sharma. "De volgende stap is onderwijs. Unicef steunt drie scholen in Ottash. Hier krijgen zo'n 5.000 kinderen les. Nu zijn er nog eens 3.000 kinderen bijgekomen, dus daar moeten we een oplossing voor zien te vinden."