Artsen zonder Grenzen


Duizenden inwoners zuidoosten Tsjaad op de vlucht voor geweld

17/11/2006 17:11 -- Twaalfduizend inwoners van het zuidoosten van Tsjaad zijn op de vlucht geslagen voor het toenemende geweld daar. Zevenduizend van hen zijn naar de stad Goz-Beïda gevlucht en vijfduizend mensen zijn aangekomen in het vluchtelingenkamp Goz Amer. Daar verblijven al sinds 2003 achttienduizend vluchtelingen uit Darfur.

foto: Kadir Van Lohuizen Volgens de verdreven Tsjadiërs zijn in de afgelopen twee weken tientallen dorpen ten zuiden en zuidoosten van Goz-Beïda geplunderd en/of platgebrand. Zeker 200 mensen zijn volgens berichten gedood. Zo'n honderd gewonden uit het gebied wordt in het ziekenhuis van Goz-Beïda verpleegd. Artsen zonder Grenzen heeft noodvoorraden medicijnen en medische materialen voor het ziekenhuis aangevoerd.

Op basis van wat de verdrevenen vertellen wordt gevreesd dat nog meer mensen zijn omgekomen en dat veel gewonden zonder verzorging zijn achtergebleven in de getroffen dorpen. Ook zouden mensen zich nog schuil houden in hun dorpen. Er zijn berichten over inwoners die vermoord zouden zijn nadat ze waren teruggekeerd.

De aanvallen vonden relatief diep in Tsjaad plaats, 80 kilometer van de grens met Sudan. Het is tot nu toe erg moeilijk voor onze teams om het gebied ten zuiden en zuidoosten van Goz-Beïda te verkennen.

Artsen zonder Grenzen is bezig een team te sturen naar Kerfi, een dorp ten zuiden van Goz-Beïda waar zwaar gevochten zou zijn. De bedoeling is gewonden die mogelijk achtergebleven zijn te behandelen of te evacueren en medische zorg te bieden aan de achtergebleven bevolking.