Gemeente Hilversum

Promotiefilmpje over digitaal aanvragen uittreksel GBA

16 november 2006
Met de presentatie van een promotiefilmpje over het digitaal verkrijgbare uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA), is de start van het eerste digitale loket van de gemeente Hilversum gemarkeerd.
Wethouder Karin Walters presenteerde donderdag 16 november het filmpje aan de medewerkers van de afdeling Publiekszaken en aan de lokale pers. Het spotje is vanaf vrijdag 17 november, te zien in het reclameblok van TV Hilversum. U kunt het filmpje ook op deze website bekijken, klik op "Promo uittreksel" aan de rechterkant van dit scherm.

DigiD
Sinds deze zomer is het niet meer nodig om voor een uittreksel GBA, in de volksmond het 'bevolkingsregister', naar het loket van de afdeling Publiekszaken te komen. Iedereen die Internetbankiert of een Credit Card heeft kan het uittreksel via de website aanvragen. De aanvrager moet wel over een DigiD beschikken maar ook dat kan via internet worden aangevraagd.
Klik onder "zie ook" aan de rechterkant van dit scherm op "Aanvragen DigiDd" en/of op GBA (Gemeentelijke Basisadministratie), uittreksel".

10.000 uittreksels per jaar
De gemeente Hilversum wil graag dat zo veel mogelijk Hilversummers van de nieuwe dienstverlening via internet gebruik gaan maken. Nu geeft de afdeling Publiekszaken jaarlijks ongeveer 10.000 uittreksels uit aan het loket. De gemeente ziet graag dat over een jaar 10% van de uittreksels via internet wordt aangevraagd. Uit ervaringen van andere gemeenten is echter bekend dat klanten van de gemeente niet gemakkelijk de overstap naar internet maken.
Het promotiefilmpje moet helpen om Hilversummers op het spoor van internet te zetten. In de loop van het volgend jaar wordt de campagne daarom verbreed.

Internet
De website biedt al langer belangrijke informatie die de Hilversumse klant nodig heeft om één van de gemeentelijke producten te verkrijgen. En ook om een afspraak te maken kan men terecht op deze website. Klik hiervoor onder "zie ook" op "Afspraak maken".

De Internetsite van Hilversum wordt voortdurend verder ontwikkeld. In de monitor van advies.overheid.nl staat Hilversum in de eindlijst voor 2006 op plaats 60 (van de 494 gemeenten). Eind 2005 op 57 (van 494), eind 2004 op 406 (van 510), eind 2003 op 398 (van 515).

Aan het digitaal beschikbaar stellen van andere gemeentelijke producten wordt gewerkt. De volgende digitale producten zijn: het doorgeven van een verhuizing en het aan- en afmelden van honden voor de hondenbelasting.