Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Onderzoek Nieuwe Revu: Kieskompas is beter
Kieskompas: meer dan één miljoen adviezen

Het Kieskompas van Trouw en de Vrije Universiteit blijkt voor veel mensen een uitermate welkome alternatieve politieke stemadviseur. Gisteravond, een week voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november, werd de miljoenste bezoeker geteld die zijn of haar plek in het politieke landschap gepresenteerd heeft gekregen. In totaal werd de website kieskompas.nl tot op heden 1,9 miljoen keer bezocht.

Het unieke van het Kieskompas ten opzichte van de langer bestaande Stemwijzer is onder meer dat mensen niet alleen hun mening kunnen geven over politieke stellingen, maar dat zij ook de gelegenheid krijgen hun oordeel te geven over de betrouwbaarheid en kundigheid van politieke leiders. Daarnaast kunnen ze zich uitspreken over het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren. Ze krijgen geen stemadvies voor een bepaalde partij, maar zien aan het einde van de test hun positie tussen de verschillende politieke partijen op grond van hun opvattingen.

Uit een onderzoek op de website van Nieuwe Revu (www.revu.nl/3200) blijkt overigens dat bijna zestig procent van de mensen die zowel het Kieskompas als de meer traditionele Stemwijzer heeft bezocht, Kieskompas beter vindt. Dertig procent kiest voor de Stemwijzer; tien procent vindt beiden niet goed. De grote groep die voor het Kieskompas kiest, is met name enthousiast omdat men de test uitgebreider is (18,5 procent).