Gemeente Berkelland


Persbericht
17 november 2006

Rotonde Wheemergaarden en Eibergseweg Neede weer open voor het verkeer

Het verkeer tussen Eibergen en Neede kan weer gebruikmaken van de Eibergseweg en de rotonde bij het industrieterrein Wheemergaarden in Neede. De Eibergseweg en de rotonde is op vrijdag 17 november weer opengesteld voor het verkeer.

Begin september is aannemersbedrijf NTP-infra uit Enschede begonnen met de reconstructie van de rotonde en het vervangen van de fietssuggestiestroken langs de Eibergseweg. De rotonde is jaren geleden krap aangelegd. Dit zorgde echter voor veel onderhoudskosten omdat er schade ontstond aan het middeneiland. De fietssuggestiestroken langs de Eibergseweg waren uitgevoerd in tegels. Dit was destijds een eis van het waterleidingbedrijf omdat er een transportleiding onder ligt. Ook de fietssuggestiestroken vergden veel onderhoud en er ontstonden onveilige situaties voor de gebruikers. Door gewijzigd beleid bij het waterleidingbedrijf is het nu mogelijk om de fietssuggestiestroken uit te voeren in rood asfalt.

Het infiltratieriool in de Parallelweg is tijdens deze werkzaamheden doorgetrokken richting de Stationsweg zodat in de toekomst hierop meer wegen aan kunnen sluiten en er dan minder vervuild water bij de zuivering komt. Tijdens de voorbereiding is de aannemer NTP-infra uit Enschede zeer nauw betrokken geweest bij het ontwerp en hierdoor kon het werk snel worden uitgevoerd. Binnenkort zal nog beplanting worden aangebracht op en rondom de rotonde. De kosten voor het totale werk bedragen 375.000 euro.

In eerste instantie was het de bedoeling om de rotonde te vervangen door een T-splitsing. De werkzaamheden zouden dan gelijktijdig uitgevoerd worden met de reconstructie van de Parallelweg. Na enkele inspraakronden met de bewoners van de Eibergseweg is er uiteindelijk toch voor gekozen om de rotonde te handhaven en ruimer te maken. Door deze wijziging in het plan moest een nieuw subsidietraject worden doorlopen waardoor de uiteindelijke uitvoering van het werk niet meer gelijktijdig kon plaatsvinden met de reconstructie van de Parallelweg. Voor de nieuwe rotonde ontvangt de gemeente een subsidie van 50.000 euro van de provincie Gelderland en 50.000 euro Europese subsidie.
---